Чумата победи властта, целта е да се резделят хората

Пиар експертът Арман Бабикян и социологът проф. Михаил Мирчев коментираха чумата и протестите на свиневъдите, както и обещанието за свето бъдеще на ”Няма такава дъжава”.

Бабикян сподели пред БНР, че би бил щастлив, ако властта успее да се справи с чумата, но очевидно Агенцията за безопасност на храните и държавата като цяло не са успели.

„Борим се с последствията от чумата. Успяхме да похарчим 10-15 милиона за комични оградки по границата, очевидно е и друго – изправени сме пред много нерегистрирани животни – нещо, което трябваше да стане по закон далеч преди чумата“.

Държавата със своята заповед, че ще санкционира тези, които не си изтребят животните от типа „заден двор“, на практика ефективно съдейства за доразпространение на чумата, тъй като всичко това се случва без държавен санитарен контрол, смята пиар експертът. Той акцентира върху съвестта на управляващите и феномена „оставка в джоба“: „Премиерът е заместител на всички видове съвест“, каза пиар експертът.

Проф. Михаил Мирчев прогнозира, че битката с африканската чума ще приключи с избиването на огромно количество животни: „Смазващо за българското земеделие, като част икономиката, като демографски фактор – това означава допълнително обезлюдяване на българските села“. Социологът е на мнение, че главният виновник е Румен Порожанов заради невзетите мерки: „За всичко е виновен Порожанов. Чумата пълзи от север от 3-4 години. Няма ограда, няма профилактика, няма екарисажи, няма избиване от ловците на всички диви прасета в 20-километровите зони… Поредица от неадекватности и зловредности. Лицето се нарича Порожанов. Той е човек за затвора. БАБХ е другата институция за затвора – няма екарисажи – заравянето на животните води до отравяне на водите… Най-безумният от екологична и медицинска гледна точка начин. И всичко това го прави държавата“.

При всяка криза Бойко Борисов се скрива, категорични са и двамата анализатори. „Целта е да бъдат разделени хората, да бъде насадена злоба между едри и дребни собственици. Но никъде не чуваме решение на проблема и това е твърде жалко за една страна“, каза Бабикян.

По отношение на електоралната подкрепа за управляващата партия, проф. Мирчев смята, че кризата с африканската чума ще даде продължителен ефект. Неслучайно се появи и алтернативата Слави Трифонов – да обере луфта, да обере вакуума – поредната политическа хватка, за да бъдат хората отново излъгани. „Няма такава държава“ не може да бъде основна политическа сила – може да заеме мястото на патриотите, на „Воля“, това е бъдещият партньор на Бойко Борисов“, твърди проф. Мирчев.

Арман Бабикян акцентира, че зад намерението на Слави Трифонов стоят дълги заявки, а не просто известност: „От тук нататък дали бъдещата формация ще се окаже патерица, или ще се окаже реален политически субект, който има намерение „да обърне палачинката“. Да, такава е заявката, но не съм склонен да бързам. Слави Трифонов не е бил еднозначен през годините. Затова очаквам делата“, категоричен е Бабикян.

Трифонов ще се опита да предприеме едно мажоратирно начало на местните избори, смята проф. Мирчев.

Източник: Фрог нюз