Цветанов: По мое време бяха най-ниските нива на корупцията

Бившият втори човек в ГЕРБ и настоящ лидер на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов коментира вчерашните санкции, наложени от Държавния департамент на САЩ спрямо български бизнесмени и политици.

В предаването „Лице в лице“ по БТВ той бе попитан от водещата Цветанка Ризова дали знае за корупционни отношения между олигарси и политически лидери.

„Докато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи нямаше такива отношения, които да влияят пряко върху управленски решения, които да са с подобен корупционен елемент. Неслучайно имаше и едно изследване на Центъра за изследване на демокрацията, в което се вижда, че най-ниските нива на корупцията са били в 2010 и 2011 г.“, каза той, като това са годините, в които той бе вътрешен министър на България.

„По-късно имаше репресия, която бе упражнена към мен – политическо въздействие за моето дискредитиране. Всички тези политически дела, които бяха образувани към мен, Симеон Дянков, Трайчо Трайков – хора, които спазваха някакви принципи и имахме някаква отговорност към управлението в първия мандат. Смятам, че ние си понесохме това, което трябваше да изпием като горчилка от управленския мандат и репресията, която бе упражнена през 2013 и 2014 г. Първо политически – знаете как беше променено законодателството от партиите, формиращи тогавашното мнозинство – БСП, ДПС и Атака. От момента на освобождаването на Веселин Вучков бях умишлено изолиран от всякакви управленски решения. Изолира ме премиера Борисов. С назначаването на Румяна Бъчварова и последващите министри, това бяха еднолични решения, които премиерът предлагаше на парламентарната група“, каза Цветанов.

Запитан дали познава Илко Желязков, той отговори: „Това беше предложение, което бе направено от ДПС, всички политически партии гласуваха. Това е моментът, в който съм видял Илко Желязков в залата. Не съм го познавал“.

„Не смятам, че трябва и е имало подслушване. За да има разрешение от съд, трябва всичко това да бъде документирано. Няма човек, който ще си сложи главата в торбата за едно такова престъпление. Ако беше вярно, щяха да излязат някакви доказателства. Не смятам, че е направено подобно подслушване. Тук си задаваме въпроса дали има частни структури, от които могат да бъдат извършени подобни подслушвания. Смятам, че има такива, за да бъдат изнудвани определени политически лица. Това са хора, които са имали връзка със структурите“, каза още Цветанов..

„Това, което се случи в последните няколко седмици, беше наложително да има промяна в службите за сигурност. Защото всички политически фигури от последните избори останахме с впечатлението, че кампанията не беше честна“, заяви още той.

Източник: Petel.bg