Д. Кирилов: Ние сме народна партия. Съобразяваме се с тренда, с обществените настроения

Партия ГЕРБ е оттеглила промените в прага за преференциите в Изборния кодекс заради стабилността на държавата.

Това каза пред БНТ председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов. Основните причини за решението на ГЕРБ е обществената реакция, посочи той.

„Ние сме народна партия. Съобразяваме се с тренда, с обществените настроения, без значение от каква част от обществото идват. Напълно основано смятам, че изпълнителната комисия на ГЕРБ взе такова решение“, заяви Кирилов.

Той подчерта, че не бива да остава усещането, че се отнемат вече придобити права и допълни: „Хората трябва да са спокойни, преференцията остава, каквато е. За хубаво или за лошо.“

Според Кирилов справедливостта изисква прагът на преференциите да бъде справедливо разпределен, за „да покрие мандата за съответната позиция, но този дебат вече не е актуален“. Кирилов посочи, че приетите по-високи прагове, които доведоха до недоволство, съответстват на подхода, възприет и в други страни, в които има преференциално гласуване.

„Вие знаете, че преференцията е много хибридно решение в изборния процес. То не е мажоритарен вот. Ние защитаваме абсолютния мажоритарен вот и в интерес на истината вчера обсъждахме да възобновим законодателната инициатива за законопроекта, който беше отхвърлен в началото на този парламент“, заяви Кирилов.

Той потвърди, че в деловодството на Народното събрани вчера е внесен нов проект за промени в Избирателния кодекс, като работата по него ще започне от самото начало.

Той ще бъде разглеждан в парламентарните комисии и след това в пленарната зала на две четения, след което ще бъде представен на президента за решение. В този проект се предлага връщане към сега съществуващите правила за преференцията.

Източник: Petel.bg