Д-р Калоян Методиев: Опозицията на Нинова се преби

– Г-н Методиев, на конгреса на БСП Корнелия Нинова постигна мълниеносна победа.

Тя оттегли оставката си и битката с вътрешната опозиция на форума не се състоя. Правилен ли беше този ход и защо толкова бързо бяха сломени критиците?

– Да, ходът беше правилен. Тя разби мита, че няма задна скорост. Показа, че притежава и гъвкавост, която понякога е необходимо качество за управлението.

Битката се състоя, но приключи мълниеносно, след като се видя, че огромната медийна и олигархична машина, която се активира през последните две седмици успя да се ретранслира в патетично политическо и най-вече кадрово представителство. Вътрешната опозиция каза „хоп“ преди да е скочила и закономерно се преби. Но трябва да е ясно, че те още не са приключени. Сега ще се опитат да действат на ниво Национален съвет, където ще атакуват и ще влязат ви задкулисни договорки и схеми.
Струва ми се, че този орган в момента е апандиситът на БСП.

– Как си обяснявате цялата деструктивност, на която се отдаде БСП след европейските избори?

– Като жажда за власт и зависимости. Не знам дали широката публика си дава сметка, но това беше изключително драматичен момент за българската политика и държава, а не толкова за БСП. Оттеглянето на Нинова би се превърнало в последния партиен ключодържател в джоба на Борисов и реално би оставило страната без опозиция, ерго – без коректив. Налагането на национално ниво на този модел щеше да опустоши демократичната партийна система. Реално, поне засега, имаме запазване на демократичните стандарти в държавата.

– Ще има ли отражение сблъсъкът между Нинова и вътрешната й опозиция върху местните избори?

– Разбира се. Първо, зависи колко са живителните сили и ресурсите на вътрешната опозиция за саботажни действия – за положителна политика нямат потенциал.
Второ, Нинова получи кредит на доверие, даде й се енергия. Тя успокои местните си структури да действат по посока на изборите, което може да доведе и до добри резултати.
Трето, не е тайна, че тя има поддръжници не само вляво, но и в десния спектър и в патриотичния, което е резервоар за промяна.
Четвърто, местният вот има силен мажоритарен елемент – кандидатите за кметове са локомотивите.

– Очаквате ли наистина да има имиджови щети за Корнелия Нинова, както сподели самата тя в интервю днес?

– Не. Има едно старо клише, което мисля че в случая е релевантно – това, което не я уби, я направи по-силна. Щетите останаха за тези, които дори не отрекоха, че са купени, натискаха делегати да гласуват, ползваха мутренски подходи след дванадесет години членство в Европейския съюз. Олигарсите прекалиха с намесата си в политиката и забравиха, че никой не може да е по-голям от държавата и обществото. Мисля, че в този сегмент трябва преоценка. Видя се, че в партийната ни и икономическа система има цивилизационен регрес.

– На конгреса Нинова заяви: „Отворих кутията на Пандора. За две седмици видях как всички пороци на прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се борим в държавата, мощно нахлуха в БСП”. На фона на това признание грешка ли беше решението на лидера на БСП да анонсира оттеглянето си веднага след евровота?

– Не. Кризата с оставката й се оказа полезна. Видя се кой на какви позиции е, колко струва. Това са много хубави моменти в живота на всяка организация и кариерата на всеки лидер – виждат се ясно предателите, приятелите, страхливци и смелчаци… Цената е нерви и безсънни нощи, но си заслужава. Всички се осветиха за тези две седмици и показаха кой на какви позиции е.

Източник: Епицентър.БГ