Д-р Калоян Методиев: В Скопие ще се избият по улиците, ако няма диалог

„Парламентарният побой в Македония бе кулминацията на една дългогодишна политическа агония“.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“.

По думите му партийният елит западната ни съседка така и не е успял да вкара политическия процес в някаква институционална рамка.

„Вместо да успокоят нещата, двете враждуващи страни използват етническия фактор, за да си реализират своите лични цели. Когато един политически лидер или проект остава на инат на терен, той си тръгва насилствено. Е, там никой не иска да си ходи. Системата е запушена. Докато няма ново лидерство и ясна посока за страната – ЕС или някъде другаде, няма да има успокояване“, каза още д-р Методиев.

Според него възникналият конфликт след избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента доказва, че етническото разделение в Македония е много дълбоко.

„Може да говорим за омраза. Добавете и политическата нестабилност, скандалите и нефункциониращата държава – всичко това създава емоции. От друга страна, представете си в България да се избере председател на парламента от друг етнос. Ние сме много по-напред от съседите като поведение, традиция, зрялост, но и тук ще се появи напрежение. На Изток от Виена не е Западна Европа“, каза още д-р Методиев.

По думите му твърдението на президента на България Румен Радев, че „Пътят пред Република Македония е диалог, а не противопоставяне“ е напълно правилно.

„Ако не минат през диалога, трябва да се избият по улиците. Неговата позиция и на парламента по отношение на кризата в Македония бяха много добри – балансирани, ненатрапващи се, даващи посока“, отбеляза д-р Методиев.

Източник: Епицентър.бг