Д-р Мангъров: Пикът на коронавируса у нас ще е след 3-4 седмици

Няма епидемия в Банско.

Има заразени четирима души в града – трябват повече изследвания в Банско, за да се види дали има и други заразени хора.

Това заяви в сутрешния блок на БТВ директорът на детското отделение в Инфекциозна болница доцент д-р Атанас Мангъров.

„Безсмислено е да се затваря целият град. Ако си мислят, че може да има разпространение на зараза, то това трябва да се докаже. Нали въпреки извънредното положение хората трябва да са спокойни. Мисля, че хората след дни ще започнат да бягат по полетата от Банско“, каза още експертът.

„За момента има опасност да се пренатегнат болтовете. Някой е гледал много филми. В Банско няма епидемия, вирусът е доказан при 4-ма души. Да се затвори целия град от епидемиологична гледна точка е безсмислица, подчерта, началникът на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“ ЕАД – София, в коментар за взетите мерки от страна на здравните власти срещу разпространението на коронавируса.

По думите му по тази логика трябва да се затвори цялата страна.

По-рано стана ясно, че наематели са били изгонени от хазяите си в Банско и са се лутали из града да търсят квартира. Блокирани в града хора, които живеят в Пловдив заявиха, че искат да се приберат в дома си, където доброволно ще останат под карантина.

На въпрос на bTV дали е привърженик на британския модел Мангъров отговори, че: „Хората ще започнат да бягат, може би трябва да почнат да стрелят по тях и да ги заключват. Епидемиологията е наука и трябва да се изхожда от нейните принципи.“

Мангъров допълни, че медицинските маски „не вършат никаква работа, не са противогази. Те дават измамно чувство за сигурност – рицар без броня.“

Според него носенето на ръкавици може да доведе само до гъбички, защото запарват ръцете. Мангъров смята и че дезинфектантите само размазват мръсотията.

Пикът у нас ще е след 3-4 седмици, изхождайки от ситуацията досега“, коментира специалистът по инфекциозни болести.

Специалистът е на мнение, че намаляването на броя на заболелите в Китай се дължи не на мерките, а на това, че голяма част от населението го е преболедувало.

„Можем да сме минали заразата без симптоми, но не можем да се заразим наново. Антителата, които изграждаме ще ни пазят до края на живота ни, ако сме преминали коронавируса“, завърши доц. д-р Атанас Мангъров.

Мангъров препоръча тестовете за коронавирус да бъдат достъпни във всяка лаборатория и всяко ДКЦ.

Припомняме, че до скоро доц. Мангъров застъпваше тезата за опасността от детските шарки, като варицела и призоваваше ваксината за заболяването да бъде въведена в имунизационния календар в страната.

Източник: Епицентър.БГ