Д-р Николай Михайлов: Борисов бе хванат неподготвен, претърпя нарцистична травма

Има няколко въпроса, които чакат отговор в политическото пространство, каза в интервю за предаването „Нещо повече“ по БНР психиатърът и общественик д-р Николай Михайлов,

Основният въпрос пред ГЕРБ е дали ще се върне на власт, защото загуби властта след зрелищен жест на Бойко Борисов.

За патриотите въпросът е дали ще запазят устойчиво единство, защото лидерската им триада е средство за самоспасение и дали ще продължат с кредитирането на патриотичната и националистическа политика, което е свързано с бежанската криза.

Третият въпрос е дали Радан Кънев ще успее да възпроизведе ДСБ под друго име.

И накрая, това е въпросът за президента. Изненадата, явяването на лице, което не беше предвидено и инсталирано чрез задкулисна манипулация, а беше поискано от народен вот, очерта тенденция. Първо, да бъде наказана действащата власт в лицето на ГЕРБ  и Бойко Борисов и второ, очерта тенденция, която се наблюдава в САЩ и се задава и в Европа.

Тези неща завариха Бойко Борисов неподготвен, той преживя нарцистична травма. Беше поставен в положение на недоумение. Той има самомнение, че е българската политическа неизбежност. Но нараства осъзнаването, че вероятно е завършил неговият политически цикъл. Вече ще се движи към провал, който може да изглежда по различни начини, подчерта д-р Михайлов.

Той прогнозира, че самозащитното благоразумие ще уреди въпроса. Ще има служебен кабинет, а после – коалиция. Много е сериозен въпросът за ерата след Борисов. Социалистическата партия много разчита на провала на Борисов. Разчита и на това, което направи за нея новоизбраният президент. Но не изглежда да има убедителна сила да управлява. Ще търси трескаво коалиционен партньор. Задава се класически уплах, че това ще е партията на Доган. Има криза на творческите възможности в политиката. Първо БСП, а после – новата творческа алтернатива на Кънев, смята д-р Михайлов./Епицентър.бг