Д-р Симидчиев: Aко над 80% от хората се ваксинират, това ще е гаранция, че повече няма да има огнища на зараза

Здравната ни система и поставена под много сериозно напрежение.

Казвам го от първо лице, единствено число.

Така че е необходимо да се направи нещо. Аз дълго време апелирах да спазваме елементарните мерки – носенето на маска и физическата дистанция. Ако ние ги спазвахме като общество, нямаше да има нужда да правим нещо друго. Понеже това не се случва, пандемията излезе извън контрол и е необходимо налагането на по-строги мерки, които да ограничат скоростта на разпространение.

Това, което можем да направим е да ограничим скоростта до идването на ваксините в страната. А те ще дойдат скоро, в обозримото бъдеще. Вече има две готови вексини Ако и там постигнем достатъчно широко покритие с ваксинален групов имунитет, пандемичния процес няма да може да се развива повече.

Това заяви в ефира на бТВ д-р Александър Симидчиев.

При всички положения, ако над 80% от хората се ваксинират, това ще е гаранция, че повече няма да има огнища на зараза. Проблемът е, че от сега знаем, че значителна част от хората у нас са против ваксинирането, което от научна гледна точка е изключително неприятно, а от медицинска – направо вредно. Въпросът е какво да направим, за да убедим хората, че това е необходимо да се случи. Аз лично бих се ваксинирал още с идването на първата доза в държавата, защото личния пример е важен, посочи той.

Източник: Petel.bg