Далай Лама: Русия има потенциал да стане световен лидер

Далай Лама смята, че Русия може да стане световен лидер, съобщи ТАСС.

Духовният водач на тибетците отбеляза високата култура на руснаците, влиянието на Русия на глобално ниво и богатството на природни ресурси, които притежава страната.

Русия има потенциал да стане водеща страна в света благодарение на своята култура и природни богатства. Това заяви Далай Лама в интервю с организаторите на деловия форум Synergy Global Forum, който ще се състои в Москва на 27-28 ноември.

„Русия е велика страна, руснаците, смятам, са много културни хора, и географски свързват Изтока и Запада. Но, освен това, Русия има още потенциала на природните ресурси, отново заради географското си разположение. Това е огромен потенциал“, каза той.

По мнението на духовния лидер руското общество трябва да се основава на единство и уважение към другия, за да успее страната да заеме водеща позиция в света.

„Отвътре обществото трябва да се основава на централното единство, ново мислене, уважение към другите. Тогава, струва ми се, Русия може да внесе някакъв принос в света и в края на краищата, Русия има потенциала да стане водеща нация в света“, подчерта Далай Лама.

Той добави, че Русия трябва да има „огромно чувство за отговорност“ заради силното си влияние в световен план.

През април 2010 г. Русия забрани на Далай Лама да влиза в страната. Както отбеляза външното министерство, посещението му е невъзможно, тъй като в дейността на лидера на тибетските будисти има „политически моменти“.

Източник: Руски дневник