Дали властите „пипат“ софтуера на изборното преброяване?

Тя е на 11 години, казва се Одри Джоунс, и е известна с това, че само за 10 минути е пробила кибер защитата, която ще се използва реално през ноември за американските междинни избори и е хакнала сайта на изборите.

Задачата ѝ е била елементарна:

хакване на сайта за изборите, вписване на информацията, че са подадени 12 млрд. бюлетини и обявяване на името на „нашия кандидат“ Боб да Билдър. Одри се е справила най-бързо и най-точно.

Така Одри Джоунс доказва, че намесата в американските избори, в българските – още повече, си е детска игра, стига някой да иска да го направи (при нас – да му се плати).

Това доказаха резултатите от демонстративните състезания в рамките на традиционната годишна хакерска конференция Def Con в Лас Вегас, която тази година се проведе от 9 до 12 август.

Питам се, след като и деца могат да манипулират изборни резултати в избори, много по-защитени отколкото у нас, дали Физкултурникът и Пожарникарят не са се досетили да правят същото?

Държавната фирма “Информационно обслужване” (какво име, а? – “обслужване”), която още от тодорживково време брои изборните резулати, и е сега е приближена на гербаджиите, които са вече 10 години на власт, дали не прави разни уйдурдисвания на резултатите в полза на властта, към която всъщност принадлежи и от която си получава освен парите, ами и разни други сладки европейски бонуси и проекти?

Там все пак са специалисти над 11 години, доколкото знам.

Акад. Петър Иванов, Фейсбук