Данаил Кирилов за преференциите: Ние зачетохме волята на ДПС

Ако съобразяваме текстовете на конституцията, ние не обсъждаме проблеми, които са в нея и за които да има нарушение.

Дадохме възможност на опозицията да говори.

Ние им отговорихме и смятам, че в този спор седи атракция. За БСП е важно да се създаде страх и тезата, че тези избори са първоначално опорочени, каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”, председателят на правната комисия от ГЕРБ

Очевидно целта е сега да се създаде имиджов проблем. Образно казано ние отнасяме критиките. Стремиш се до сега да си бил симпатичен и нека има преференции, но не правиш целенасочени кампании, да излезеш пред другите. По-честно е да кажеш “да, аз разчитам на себе си” , каза още той.

Ние зачетохме волята на ДПС. Виждате, че не сме коментирали техните предложения, които не са поставени за пръв път. Би следвало политическата ни култура да започне да ги приема като например пропагандата на чужд език. Те не казват, че трябва да го има винаги, а когато има изявление, да може то да бъде преведено и на чужди езици. Аз мисля, че все повече се отваряме и все повече хора работят в чужбина и разчитаме много да се върнат и да се развиват тук. Нищо лошо няма в това да се развиваме, заяви Кирилов.

На въпрос дали в ГЕРБ са склонни да преосмислят решението си за преференциите, което предизвика обществено недоволство, Данаил Кирилов заяви, че ако има воля, са готови да обмислят такъв вариант.

„Процедурни инструменти и възможности за преференциите има. Въпрос на воля е да се редактира. Въпрос е в този случай и на закъснял обществен дебат, защото голяма част от сега остро реагиращите отсъстваха от дебата в работната група и през цялата минала година. Ако има съгласие, е възможно да се коригира. Не бих искал предварително да притегляме волята на едни или други формации. Пак казвам- няма лошо в това да се прегледа втори път едно законодателно решение“, каза той.

Кирилов призна, че заради отказа на ВМРО и Атака да подкрепят орязване на преференциите парламентът е бил изправен пред сериозно предизвикателство за съществуването си и затова се е стигнало до подкрепата на ДПС. Нещо, което разкри тази сутрин и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Източник: Епицентър.бг