Даниел Митов: ГЕРБ е направил много неща – повечето са добри. Какво ще изчегъртваме – направените пътища и мостове

Какво значи корупция на ГЕРБ?

От началото на Прехода имало ли е управление, което да не си е тръгвало с обвинения за корупция?

За мен трябва да погледнем системният проблем – защо определени практики са възможни. Трябва да си говорим за това какви системи за прозрачност и отчетност да въведем, за институционалния проблеми. ГЕРБ е партия със стотици членове – всички ли трябва да ги демонизираме?

Това заяви пред bTV кандидатът за премиер на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов.

Общи приказки – какво значи изчегъртване на всичко, което е направено от ГЕРБ. ГЕРБ е направил много неща – повечето са добри. Какво ще изчегъртваме – направените пътища и мостове„, попита Митов, коментирайки вчерашното интервю на Слави Трифонов пред Петър Волгин, като призова Слави Трифонов да влезе в конкретика: „Мълча, мълча едно известно време и се появи вчера да каже нещо, което е нищо“.

Трябва да даде посока и да каже как ще се случи дадена промяна, по какъв път ще тръгне – „иначе това са някакви революционни послания“, заяви Митов. И определи 45-ото Народно събрание като „зоопарк“.

Митов разкритикува промените в Изборния кодекс и намекна за съглашение с президента Румен Радев. Но отрече, че предварително ГЕРБ се готви да оспори предсрочните парламентарни избори. Няма държава, която да е забранила хартиеното гласуване – кому е нужно това, попита бившият външен министър.

Даниел Митов определи като „селски трибунал“ т.нар. комисия „Манолова“ (Комисията по ревизията на управлението 10 години назад). Според него, Светослав Илчовски казал неща, които не са верни – че Миню Стайков е човекът, над който имало издевателстване в затвора от надзиратели, записани на видео и показвани като пример да не се върви срещу ГЕРБ.

За Митов, с комисията Манолова се опитва пак да влезе в парламента, защото било съмнително, че ще стане и в 46 Народно събрание. „Който не е управлявал, не е допускал грешки. Тези, които си мислят, че може да дойдат и да изчегъртат, ще направят същия хаос като в Народното събрание. Големият проблем е липсата на разговор – дори врагове сядат на маса да си говорят, камо ли политически партии“, заяви Даниел Митов.

Вечната тема – отношенията с Русия

За България като член на ЕС днес си е Денят на Европа. Има опити за пренаписване на историята, но от руска страна – например пренаписване на пакта „Молотов – Рибентроп“, отричат, че съветските и германските войски са марширували заедно, правели са паради, заяви бившият външен министър Даниел Митов.

Русия се опитва да промени архитектурата на международните отношения – за нея е важно светът да е „Вестфалски“, в който само националният суверенитет е важен, а всички разговори за права на човека, за свободни и честни избори, се замитат, смята Митов. Ескалация – така Митов определи отношенията между България и Русия.

Източник: Епицентър.БГ