Даниел Митов определи русофилите, като национални предатели

Външният министър Даниел Митов в предаването „Лице в лице“ по btV изказа мнение, че проруски сили са обхванали България и я дърпат обратно към Русия. Той определи това, като национално предателство, а силите дърпащи страната към Русия (русофилите – бел. ред.), като национални предатели.

Даниел Митов поясни, че правителството не следва две външни политики, както се мъчат от опозицията да го представят. Правителството на България следва точна и ясна политика, която е съобразена с европейската политика. В Европа има единство и ясен консенсус, че трябва да има санкции срещу Русия и много добре се знае за какво са те.

„Политиката е ясна – в Европа има единен, ясен консенсус за това какво са санкциите срещу Русия. Това е инструмент за промяна на поведението“, категоричен е Даниел Митов.

Външният министър Даниел Митов определи Русия, като страна агресор, която е анексирала п-ов Крим, затова и санкциите срещу нея били много важни, защото те биха гарантирали, че има установен световен правов ред и най-вече, че той се спазва.

„Ние смятахме, че след Втората световна война този проблем е решен и се движим по ясни правила. Ако позволим да няма последствия, това означава, че никой вече не е сигурен“, коментира Даниел Митов.

Според Даниел Митов в България има проруски сили, които дърпат страната ни обратно към Русия. Тези проруски сили извършват национално предателство, защото България вече си е избрала пътя, по който трябва да върви, именно да е част от Европа.

„При всички положения България, нейната външна политика и външен интерес е да бъде част от Европа. България трябва да е част от просветената част на Европа“, допълни Даниел Митов.

Той поясни, че докато е външен министър а България и страната ни ще бъде част от Европа.

„България трябва да е част от просветена Европа и докато аз съм министър на външните работи, това ще бъде“, подчерта външният министър Даниел Митов.