Даниел Митов: Президентът се опитва предизборно да лъже всички едновременно

Президентът се опитва предизборно, преди собствените си избори, да лъже всички едновременно.

Това каза по време на брифинг във връзка с изказванията на президента Румен Радев в интервю за БНР заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на външните работи Даниел Митов.

„Обещахме да не оставяме без отговор клевети, които се разпространяват по наш адрес. Аз специално, след това г-жа Сачева, имаме да кажем няколко неща. Първо с оглед на интервюто на президента Радев от сутринта, аз специално си направих, извадих две точки, които са много са много важни, да бъдат уточнени. Първо, президентър Радев спомена, когато му бе зададен въпрос защо е скрил декларацията на Б 9 от българските граждани, той започна да разсъждава върху моето еможионално състояние и обясни, че аз съм бил едва ли не афектиран от факта, че той не бил подписал указа за моето посланическо назначение. Пред всички български граждани, на него лично, искам да му отправя следното послание – г-н Радев, много ви благодаря, че не подписахте този указ. Това е една от най-големите услуги, които някой ми е правил в последно време. Аз знаех тогава, както знам и сега, че не отговарям на вашите критерии за посланниг, защото нямам картонче за агент на Държавна сигурност. Това първо. Второ – когато нямаш аргументи и нямаш отговори на конкретни политически въпроси, се опитваш да атакуваш лично политическия си опонент и два ли не да гадаеш каква му е личната мотивация“, коментира Митов.

„Ще продължаваме да му задаваме въпроса – защо, г-н президент, и до ден днешен криете декларацията на Б 9 и какво целите с това криене? Защо не сте заели все още позиция по случая „Навални“? Защо не сте заели ясна и категорична позиция по разкриването на шпионската мрежа, която е действала в полза на Руската федерация на територията на Република България?“, подчерта той.

„И тъй като г-н Радев обясни сутринта, че едва ли не българското правителство е позволило както съществуването на шпионската мрежа, така и действията на агенти на ГРУ на българска територия, включително с отрявянето на г-н Гебрев, взривовете на военни складове на наша теритирия, искам да попитам следното – и британското правителство ли е позволило отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря, и британското правителство ли е позволило отравянето на г-н Литвиненко преди години, чешкото правителство ли позволи взривяването на военни складове на негова територия? Шпионските мрежи затова са такива, защото те действат извън закона и извън волята на националните правителства и когато подобни шпионски мрежи бъдат разкрити, то тогава съответните институции, включителни и държавният глава, са длъжни да заемат ясна и категорияна позиция и да одобрят действията на институциите, които са разкрили подобен шпионаж, а не да шикалкавят“, изтъкна Даниел Митов.

„В крайна сметка, според мен поне, в момента президентът се опитва предизборно, преди собствените си избори, да лъже всички едновременно. На едните да казва, че е прозападен, на другите, че да казва, че е е проруски, да се обруща, да намигва на Дубай през назначения в служебния кабинет и в крайна сметка да държи в плен българските институции“, отбеляза той.

Смешен е този плач за актуализация на бюджета, който чуваме непрекъснато. Всички плащания са гарантирани през Закона за държавния бюджет и през Закона за държавното обществено осигуряване. В краткия живот на това Народно събрание президентът нито веднъж не призова за актуализация на бюджета. Напротив – интересуваше се единствено и само от Изборния кодекс и всички знаете беше приет той и как беше публикуван. Това заяви бившият социален министър в кабинета на Бойко Борисов и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Деница Сачева по време на брифинг.

„За една нощ, дори предварително, преди датата на Държавен вестник. Ние предложихме правителство и ако то беше подкрепено, щеше да има актуализация на бюджета“, подчерта Сачева.

Тя коментира, че е имало възможност конституционно мнозинство от 165 депутата да състави правителство и, ако са считали, че това е толкова важно и без актуализация на бюджета не може да се работи, да го направят.

„Нещо повече, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи да има правителство с няколко конкретни задачи, една от които да бъде актуализацията на бюджета. Нищо от това не се прие и не се случи. Въпреки това, само 12 часа след встъпването на служебното правителство в длъжност, обяви, че внезапно е намерило 318 милиона лева и ще може да осигури добавките за пенсионерите в размер на 50 лева във времето, в което ще действа това правителство“, заяви Сачева.

Според нея не може да се говори, че бюджетът е издънен, че хазната е празна, че има нужда от актуализация, след като 318 милиона лева бяха намерени буквално за една нощ.

„Ние бяхме упреквани за това, че тези 50 лева са предизборно купуване на гласове от пенсионерите. Ако трябва да влезем в тази предизборна реторика, тъй като предизборната кампания на г-н Радев за президентските избори върви още от преди кампанията за предишните парламентарни избори, логичният въпрос към него е купува ли той гласовете на българските пенсионери с тези 50 лева, които им обеща в рамките на мандата на това служебно правителство?“, попита Деница Сачева.

Относно Плана за възстановяване и устойчивост Сачева обясни, че той не е на правителството на ГЕРБ, а е на българската държава и общество. „И това, че президентът има 6 проекта, за които непрекъснато лобира, това не е причина да говорим, че този план не е добър“, категорична бе тя.

Източник: Епицентър.бг