Даниел Митов: Служебното правителство е подчинено на човек, който има за нещо да си връща

Снимка: БТВ

Служебните правителства са правителства с ограничена легитимност.

Това правителство е подчинено на един човек, който има за нещо да си връща.

Прави неща, които излизат извън нормалните функции на един служебен кабинет.

Това каза пред БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, цитиран от 24 часа.

„Аз съм бил част от служебно правителство – когато службите си изпълняват задълженията, аз нямам право да обръщам администрацията наопаки, за да задоволя собствени си амбиции. Трябва да има правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, което може да прави съответните реформи, а не служебен кабинет да си служи с болшевишки методи. Радев обясни, че тези хора трябва да са лоялни на България. Как президентът Радев установи нелоялност към България? Това излиза извън всякакви рамки. Той се олицетворява с държавата ли?“, каза още Митов.

„Нека изпращат сигнали, ако има нещо нередно. Г-н Илчовски каза едни неща, после наговори други, скараха се с другия човек в комисията. Този цирк ме вбеси, не можеш да превръщаш парламента в трибуна за свада между двама бизнесмени“, добави зам.-председателят на ГЕРБ.

„Очевидно не сме съвсем изолирани – ние сме в коалиция. Отказът от диалог е проява за политическа незрялост. Сега виждам, че някои партии говорят, че след следващите парламентарни избори ще трябва партиите да се замислят за съставяне на правителство. ГЕРБ е най-голямата политическа партия и в крайна сметка ние не може да бъдат заобикаляни четвърт от българските избиратели. Когато не искат да разговарят с нас парламент няма, правителство няма. През задния вход влизат неясни субекти, бяха сменени 24 областни управители. Там всички са някакви хора, които са изключително съмнителни“, каза още той.

„ГЕРБ е динамична партия. Има смени в ръководството. Партиите се обновяват. Маргарет Тачър след дълго управление бе свалена от собствените си хора. Когато има амортизация, партията се обновява, дава си сметка за грешките и трябва да донесе ново виждане. Бойко Борисов си е лидер на партията, но виждате той даде крачка встрани, излъчи друг кандидат за министър-председател. Според мен са дадени сигнали, че при следващите избори ще ГЕРБ са партия, с която ще трябва да се говори“, добави Митов.

„Може би ще трябва да направим още стъпки, ще трябва да го разчетем по време на кампанията и след като българските граждани дадат своя вот. Ние показахме гъвкавост, демокрацията е диалог“, каза още той.

Източник: Petel.bg