Дариткова: Ние участваме в изборите, за да спечелим доверието на българските граждани

Ще участваме в изборите, за да спечелим доверието на българските граждани – не толерираме личните нападки и конфронтацията.

Това каза д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ в ефира на „Тази събота и неделя“ по бТВ.

Д-р Даниела Дариткова не отговори на въпроса кой ще е основният политически опонент на ГЕРБ на предстоящите избори.

„Политическа партия ГЕРБ ще представи своя програма и ще се бори за доверието на българските граждани. Ние искаме дебатът да бъде за бъдещето на България. В никакъв случай не толерираме личните нападки и конфронтацията. Смятаме, че в такъв сложен процес страната ни се нуждае от единство и национално отговорно поведение“, допълни още тя.

Д-р Дариткова подчерта, че ГЕРБ ще защитава своята програма за следващите избори и са готови да дебатират с всеки, който предложи алтернативно решение. „Смятаме, че по този начин ще се родят най-добрите предложения за бъдещето на България. Ние участваме в изборите, за да спечелим доверието на българските граждани„, каза още тя.

Според нея тонът на темата за датата на вота да бъде толкова силно представена в обществото е бил зададен от президетна.

По думите й неговият ангажимент е да определи датата на изборите. Тя изтъкна, че той е направил така, че консултациите при него да ангажират общественото мнение.

„Ние сме казали, че сме готови за избори, а ангажимент на президента е да определи датата така, че да се съобрази с възможното развитие на пандемията. Беше полезно да се чуят здравните власти. Може да се създадат протоколи, които да гарантират здравна сигурност на участниците в изборите“, заяви д-р Дариткова.

Тя обърна внимание, че ГЕРБ е гарантирала правото на глас на карантинираните лица чрез внесените тази седмица законодателни промени.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и предложенията на президента за промени в Изборния кодекс.

„Консултациите бяха да се избере подходяща дата за изборите, не мисля, че толкова скоро преди изборите трябва да се правят промени. Можеше тези консултации да се направят през октомври. Тогава можеше да обсъдим предложенията и да ги приложим преди изборите“, коментира тя и добави: „Не е коректно да се променят правилата, така не се дава равно участие на всички политически субекти“.

Не бива да се подкопава доверието във ваксинационния процес, каза д-р Даниела Дариткова.

„На нас в парламента ни се поднесе договор, който трябваше да одобрим и който е съставен на базата на медицинско експертно мнение“, каза д-р Дариткова във връзка с изнесените данни, че България е последна в Европа по ваксиниране.

Тя коментира и идеята да се върнат и големите ученици в училище. „Решението да се върнат и големите ученици в класните стаи ще бъде взето след внимателна преценка на актуалните показатели на заболяваемост и решение на експертите в Националния оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб. Моето пряко впечатление като практикуващ лекар, който основно работи с деца е, че за първите седмици връщане в класните стаи на малките ученици, нямаме значимо увеличение на острите респираторни заболявания при тях“, каза още д-р Дариткова.

Тя изрази надежда, че и при показателите на значителен спад на разпространението на COVID-19 ще се стигне до решение и връщане на големите ученици в класните стаи.

„В момента ситуацията е под контрол“, добави още тя.

Източник: Епицентър.БГ