Дариткова за сестрите: БСП трупа дивиденти на гърба на психически неустойчиви жени

БСП трупа дивиденти на гърба на исканията на психически неустойчиви жени.

Това бе основната теза в исказването от парламентарната трибуна на лидера на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

Тя взе думата, за да отговори на острата декларация, която направи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обвини кабинета „Борисов“ за провала в здравната система.

Декларацията на БСП затвърждава впечатлението, че сме свидетели на организирана провокация с политическа цел, бе отговорът на д-р Даниела Дариткова от името на ПГ на ГЕРБ.

„Декларацията, която чухме затвърждава моето впечатление, убеждението на ПГ на ГЕРБ, че сме свидетели на организирана провокация с политическа цел маскирана зад синдикални искания. Тази декларация е подготвена вероятно още вчера“, подчерта Дариткова, цитирана от „Фокус“.

Според Дариткова медицинските сестри, протестиращи, че не е изпълнено това, което м.г. лично премиерът Бойко Борисов им обеща, са в „нестабилно психическо състояние“. Социалистите пък „безотговорно и неморално се възползват от това им състояние и на тази основа трупат политически дивиденти“.

Самата Дариткова обаче се опита да създаде интрига между БСП и бившия омбудсман и бивш член на БСП Мая Манолова.

„Виждам остра конкуренция кой да оглави протеста на 6 медицински сестри между „БСП за България“ и Мая Манолова“, каза Дариткова.

„Искам тук да представя коректният прочит на събитията и коректната хронология. Уважаеми колеги, членове на здравната комисия, не подвеждайте председателката на „БСП за България“. Всички бяхте свидетели в залата, всички бяхме свидетели на това, че протестиращите бяха допуснати от ръководството на Комисията по здравеопазване, защото ние винаги сме държали на диалога с тях. Никога не сме имали притеснения за това да чуем конструктивни предложения и техните искания, когато са представени по коректен начин. Те нахлуха по време на заседанието на комисията, което не продължи три минути. Самите те заявиха, че се явиха в 16.00 ч., а заседанието започна в 15.30. След приключване на заседанието се барикадираха в далечния ъгъл на залата, като поискаха контакт само с журналистите. Дори представителите на БСП не влязоха в контакт и не разговаряха с тях. Това беше конкретната ситуация и това беше предтавено некоректно от вас, защото най-вероятно колегите членове на здравната комисия са ви подвели. Аз не вярвам вие да манипулирате от тази трибуна събитията“, каза в началото на изказването си от парламентарната трибуна д-р Дариткова.

Шефката на парламентарната комисия по здравеоопазване изрази съмнение в представителността на исканията на протестиращите медицински работници.

„Те са професионалисти по здравни грижи, но никой не знае колко представители на съсловието стоят зад тях. Регистрирани са като синдикална организация. Диалогът с тях продължава вече повече от една година. Не са в никакъв случай две години, но за съжаление техните искания се променят и не можем да отговорим на всички. Министерството на здравеопазването е изпълнило своите ангажименти във възможностите на закона. Към тези протестиращи представителки се присъедини г-жа Мая Манолова“, продължи Дариткова. И критикува НСО.

„Тя е длъжна да осигури реда в сградите на Народното събрание. НСО наистина днес създаде една рискова ситуация. Отново искам да опровергая една лъжа. Аз съм казала, че жената е с нестабилно психологическо състояние. Това беше очевидно – жена, която стои на ръба на прозореца и не може да води разумен диалог с риск за здравето си иска да наложи някакви неясни искания – не може да бъде преценена като стабилна. Една подобна ситуация демонстрира неподготвеност на служителите в НСО. Тези жени са са прекарали цяла нощ в сградата“, обясни думите си д-р Дариткова.

Тя заяви, че ще очаква предложенията на БСП в рамките на законодателна уредба да реализират намеренията си във „Визия за България“. „Ако те наистина са полезни за българските граждани, категорично заявявам, че ще бъдат подкрепени. Освен това искам да подчертая, че всяко действие в разрез със законите трябва да бъде осъждано от отговорните политици“, допълни още Дариткова и подчерта, че опазването на здравето на българите не е за политическа употреба.

Източник: Епицентър.БГ