Държавният секретар на САЩ: Поддържаме контакт с Русия, не искаме трета световна война

Снимка: Reuters

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви, че страната му не иска трета световна война.

Съединените щати продължават да обсъждат с Русия проблемите на сигурността, за да избегнат ескалацията на украинския конфликт.

Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю, излъчено тази сутрин от France 2, съобщава ТАСС.

„Поддържаме контакт с Русия, защото има сериозни въпроси, които трябва да бъдат обсъдени“, каза Блинкен, имайки предвид опасенията на Вашингтон от възможното използване на ядрени оръжия от Русия в конфликта в Украйна. „Не сме забелязали специални движения в тази посока, но има безпокойство. Не го изключваме“, добави държавният секретар на САЩ.

„За президента Байдън е важно да се избегне разширяването на конфликта. Напротив, ние искаме да го спрем, а не да го разширяваме. Не искаме война с Русия, най-вече нямаме нужда от трета световна война, не това се опитваме да постигнем“, каза Блинкен.

Ръководителят на американската дипломация не отговори директно на въпроса на журналиста дали Съединените щати са готови да разгледат възможността за преки контакти между Байдън и руския президент Владимир Путин в случай на незабавно прекратяване на конфликта. „Не мога да изхождам от тази хипотеза. Най-важното сега е да постигнем справедлив и дългосрочен край на тази война. А после ще видим“, отговори той.

Президентът Байдън каза вчера, че е готов да обсъди с Путин възможността за прекратяване на военните действия в Украйна, но не планира подобни контакти в близко бъдеще, смятайки, че Москва първо трябва да вземе съответните решения. Говорейки на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон след края на разговорите им в Белия дом, Байдън каза, че възнамерява да се консултира със съюзниците от НАТО преди такива разговори.

Френският президент заяви, че възнамерява да продължи преговорите с президента на Русия и изрази желание да обсъди с него ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала, добавя ТАСС.

Източник: Гласове