Дейли телеграф: Плещестият български премиер плещи смущаващо за Брекзит

Изявите на международната сцена на българския премиер Бойко Борисов с приближаването на нашето европредседателство будят все по-голям интерес и сред чуждите медии.

В петък в Брюксел Борисов, който участваше в Петата среща по Източното партньорство на ЕС, реши да сподели пред репортери своите виждания по множество важни теми – след като направи кратък преглед на ситуацията в Азербайджан, Грузия и т.н., той премина към съставянето на германското правителство и съобщи, че е прегърнал „Ангела, за да ѝ дам кураж“.

Даде и компетентното си мнение какво се случва с преговорите за Брекзит.

Ето и как Джеймс Крисп в „Дейли телеграф“ вижда петъчната изява на премиера на държавата, предстоящ ротационен председател на ЕС, по време на чието председателство ще се водят и много от тежките преговори за Брекзит:

Великобритания и Европейският съюз са изправени пред тежък Брекзит, каза в Брюксел премиерът на България преди да предупреди, че ЕС не е готов за горчив развод с Обединеното кралство. Бойко Борисов публично изказа мнение различно от това на останалите 27 държави членки като призна, че ЕС не може да си позволи остра раздяла с Великобритания.

„За съжаление все по-често се споменава възможността, че няма да има споразумение. Не го казвам от името на ЕС или на нашето председателство, и не искам да бъда разбран грешно. Но това е моето усещане“, цитира „Дейли телеграф“ Борисов.
ЕС поддържаше старателно изградена фасада на единство пред лицето на Брекзит.

Откритото говорене на Борисов е особено смущаващо, защото България скоро ще поеме ротационното председателство на ЕС, което изначава, че ще председателства дискусиите за Брекзит сред 27 страни в ЕС от 1 януари, напомня изданието.

Говорейки преди среща в Брюксел, където Тереза Мей се видя с президента на Европейския съвет Доналд Туск за разговорите за Брекзит, г-н Борисов каза: „Ако кажа, че сме готови (за европредседателството при Брекзит- б.р.), ще значи, че се надценяваме. Ако попитате който и да е премиер или канцлер тук, те ще ви кажат, че не са готови“.

Плещестият премиер, бивш бодигард на последния комунистически лидер на България, добави: „Да, ще ни се струпа много: Източното партньорство, Западните Балкани, Брекзит, следващият дългосрочен бюджет на ЕС, европейската сигурност и отбрана, киберсигурността. Много теми.“

Г-н Борисов призна, че ЕС се бори да предприеме действия, докато Германия се опитва да направи коалиционно правителство. „Докато Германия е блокирана от подобни разговори, нищо не може да функционира нормално“, каза Борисов, който има черен колан по бойни изкуства и някога е тренирал българския национален отбор по карате.

(Следва още едно припомняне кой е българският премиер – освен бивш бодиград на последния комунистически диктатор и притежател на черен колан, той е човекът, прегърнал почти до задушаване бившия британски премиер Дейвид Камерън.)
Г-н Борисов, който някога прегърна Дейвид Камерън така силно, че премиерът се пошегува, че помислил, че ще умре, каза, че се надява, че добрите връзки между Великобритания и ЕС ще оцелеят и след разговорите за Брекзит, пише КлубZ. „Аз вярвам, че Мишел Барние, изключителен дипломат, ще успее да изпълни задачата си“, добави той.

Г-н Борисов, който понякога играе за втородивизионен футболен отбор, по-рано предположи, че някои от страните от Западните Балкани могат да станат част от ЕС след напускането на Обединеното кралство. За България ще има намаляване на средствата, които получава от ЕС, защото британците няма повече да плащат своята вноска в бюджета на съюза след Брекзит, завършва авторът с многозначително напомняне.

Източник: BNews.bg