Демографската програма – поредната лъжа на новия-стар кабинет

През изминалите няколко месеца в политическата мода у нас се забелязва нов нюанс сред партиите. Без значение дали са леви, десни, центристки или националистически, в речника на всички техни представители все по-често започна да присъства думата „демография”.

Тя от своя страна винаги се употребява в съчетание с думите „проблем”, „решения”, „ангажимент”, „спешно”. Шумно се използва по време на предизборни срещи, участия в телевизионни предавания и блиц интервюта.

Слушайки речите на политическите лидери в парламента, българинът остава с впечатление, че народните избраници най-после са прогледнали и осъзнали горчивата истина – ние изчезваме. И като казвам ние, имам предвид ние българите, ние които сме животворният народ в тази държава с над хилядолетна история.

Проблемът е толкова сериозен, че човек трябва да е сляп и глух, лишен от всякаква мисловна дейност и живеещ в пълна изолация, за да не знае за него. И, ако говорим за така наречения обикновен българин, то евентуално бихме могли да му простим за невежеството. Но сега ще говорим за хората, приемаще себе си за нещо много повече от народа – политиците, държавниците, управниците. Защото те са тези, от които зависи приемането на стратегии, разработването на програми, намирането на решения и прилагането на политики за решаване на демографския проблем сред етническите българи.

Новото правителство в страната вече е факт и както се казва, започна усилена работа още от първия ден. Поглеждайки коалиционната формула на правителството и структурата на кабинета „Борисов 3” би трябвало да сме спокойни за бъдещето. В него присъстват партии, именуващи себе си патриотични, а единият от лидерите й дори е вицепремиер по демографската политика.

Наличието на подобен ресор на пръв прочит означава, че катастрофалното изчезване на нацията най-после е влязло в дневния ред на управниците и те имат виждания за справяне с проблема. На втори прочит обаче, човек започва да разбира, че това едва ли е така. Скептицизмът се поражда от факта, че най-голямата партия ГЕРБ и техните коалиционни партньори от Обединените патриоти, все още не са представили демографска програма, която да започне да действа, ако не от първия работен ден на новото правителство, то поне от първата седмица или поне месец. И когато говорим за програма, представянето на няколко страници с общи приказки, не би могло да се приеме за решение.

Демографската програма би трябвало да съдържа в себе си множество точки, параграфи и отметки, касаещи всички сфери на социално-икономическия и обществен живот, както на младите хора, така и на възрастните. Необходимо е в нея да има финансови разчети, прогнозни данни, анализи и експертизи, обвързани с работата на всички структури в държавата – министерства, агенции, служби, комисии, общински администрации и т.н. Процесът по възстановяване на демографския баланс в страната е изключително сложен и продължителен, и затова няма как да приемем, че настоящето правителство действително има намерение да го реши.

В изявленията на партийните лидери и народните избраници присъстват само празни приказки, но не и сериозни намерения. Никой от кабинета „Борисов 3” не е посочил дори и една точка от уж наличната демографска програма, която ще започне да действа още днес или най-късно утре. Няма как да повярваме в сериозните им намерения за справяне с този най-важен за държавата проблем, защото ако те наистина имаха намерение да го решат, мерките вече щяха да се прилагат. За сметка на това обаче отново чуваме само добре познатите обещания за бъдещи действия, които ще доведат до резултати в края на мандата.

И тук стигаме до третия прочит на обещанията, който е свързан с миналите действия. Действията на кабинетите „Борисов 1” и „Борисов 2” и разбира се, действията на „патриотите” в предния парламент, когато те подкрепяха правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок. Въпросното правителство, както е известно, също говореше за справяне с демографската катастрофа, но всичко си остана на ниво приказки. Реални резултати и действия нямаше и това може да бъде потвърдено от всички българи. Та тук съвсем резонно се появява въпроса, защо да вярваме на така нареченото патриотично обединение сега, след като в продължение на повече от две години то всячески даваше подкрепа на едно управление, което не изпълни дори и едно нещо, което да спомогне за решаването на демографския проблем. Както тогава, така и сега стимулите за насърчаване на раждаемостта са просто думи в пространството, без каквито и да било виждания и намерения за тяхното изпълнение. А това, че още в първите работни дни на новото Народно събрание коалиционните партньори от кабинета „Борисов 3” не подкрепиха замразяването на депутатските заплати, говори само по себе си. Начинът, по който бе гласувано е достатъчен, за да се разбере, че програми и стратегии за насърчаване на раждаемостта сред българския етнос липсват.

Защото няма как да твърдиш, че ще решаваш демографския проблем и в същото време да приемаш индексация на заплатата си на всеки три месеца, но не и индексация на майчинските и детските надбавки.

Пределно ясно е, че демографската криза не може да бъде решена само с предоставянето на едни пари. Тук обаче не говорим за това, а за вижданията, действията и най-вече морала на онези, в чийто ръце се намира демографската политика на настоящия кабинет. Онези, които по време на предизборната кампания шумно обясняваха, че младите хора и семействата са техен най-важен приоритет, а днес се изплюха в лицата на избирателите си, забравяйки всичко обещано.

Автор: Перо Вълчев, ПП „Възраждане“