„Демократична България“ призова Фандъкова да забрани шествието на „Безсмъртния полк“

„Демократична България“ призова Столична община да забрани провеждането на шествие на т. нар. „Безсмъртен полк“, предвидено за 9 май в София.

В открита декларация, адресирана до кмета Йорданка Фандъкова, общинските съветници от партията подчертават, че събитието в чест на Червената армия са неуместни, особено в настоящия политически контекст.

„Бихме искали да напомним, че комунистическият режим е обявен за престъпен от страна на Народното събрание на Република България и е абсолютно неприемливо в центъра на столицата на държава членка на Европейския съюз и НАТО да бъдат развявани знамена на страна агресор, още повече че посолството ѝ си позволява да нарича българските граждани „евроатлантически подлоги“. Несъмнено събитието ще бъде използвано като повод и за изразяване на подкрепа към изцяло противозаконните и в разрез с международното право действия на руската армия в Украйна“, пише в декларацията на ДБ.

Шествие на „Безсмъртния полк“ се състоя за първи път в България на 9 май 2016 г. по случай 71-годишнината от края на Втората световна война. Традиционно то започва от паметника на Незнайния воин в Борисовата градина, преминава по бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Цар Освободител“ и стига до паметника на съветската армия в Княжеската градина.

В четвъртък общинският съветник от ВМРО адв. Михаил Петров също отправи искане към Йорданка Фандъкова да не допуска провеждането на тазгодишното шествие. Представителят на националистите изтъкна като пример забраната на „Луковмарш“.

„За шествия на националисти налага забрани, но когато други шестват с портрети на Сталин, Георги Димитров и се веят знамена на КПСС – няма проблем. Столичният трябва да забрани провеждането на шествие на поклонници на обявената за престъпна комунистическа идеология! Искаме реципрочни действия спрямо тези, които наричаха шествието за ген. Христо Луков и участниците фашисти, защото се оказва, че тяхната работа е „фашистът вика дръжте фашиста“, написа Петров в искането си до Фандъкова.

Източник: „Сега“