Демокрацията в България е застрашена. Несправедливостта задушава българите и те излизат на улицата

В интервюто си за „Панорама“ заявих, че плурализмът в политиката не е опасен, а отсъствието на взаимен контрол между институциите, каза Румен Радев

Не съм избран, за да пригласям на правителството, а да отстоявам истината.

Не приемам внушението, че проблемите в България са в резултат на липсата на диалог между мен и правителството. Ще спомена бедността, несправедливостта, несигурността, които са трупани с десетилетия и които се задълбочиха през последните години. Това прави труден диалога ми с правителството, което не се вслушва в гласа на хората. Мнозинството се отнася оскърбително към протестиращите майки, дава нелепи обяснения за своите апартаменти и скандали. Повишава данъчната тежест на по-бедните и не мисля, че това е покана за диалог към мен, нито че разумният човек вижда в този диалог ключ към решаване на проблемите.

Демокрацията в България се застрашава от много неща. Застрашава я чувството за несправедливост. Това чувство задушава българите и някои вече излязоха на улицата. Застрашава я корупцията, която е повсеместна, отчайващото състояние на медиите, като международните организации потвърждават този нисък рейтинг. Мога да добавя изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни и прозрачни избори, отчайващо ниското доверие в българския парламент, липсата на прозрачност, едноличните решения, касаещи бюджета, който се приема със закон. Липсата на отчетност, липсата на отговорност.

Най-важното днес е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения и в контрола над управляващите. На първо място това е да върнем доверието в българските избори, защото те са изключително важен фактор за демократичното формиране и функциониране на институциите. Аргументите за отказ от машинно гласуване и от електронно, дистанционно гласуване, са несъстоятелни и укорими. Време е да изпълним едно важно изискване на Венецианската комисия – да има прозрачност при броенето на бюлетините. В момента нашият Изборен кодекс налага да има предаване онлайн с картина и звук на заседанията на ЦИК и на районните избирателни комисии, но няма такова изискване за секционните избирателни комисии – точно там, където става броенето на бюлетините и оформянето на протоколите.

Трябва да се повишат, и то сериозно, изискванията към т.нар. депутатски законопроекти, които напоследък станаха олицетворение на лобизма, но единственият начин да се върне доверието на гражданите в институциите, е въвеждането на много по-активни методи за разкриване и пресичане на корупционните схеми по високите етажи на властта.

Убеден съм, че оттук-нататък хората ще повишават непрекъснато изискванията си към тези, които ги управляват по отношение на тяхното образование, капацитет, знания, опит, езици

Източник: svobodnoslovo.eu