„Демократът“ Борисов с тоталитарното управление и капаните, в които сам се хваща

В момента, в който Бойко Борисов превърна изборите за президент във вот за правителството си, с уговорката, че ако не спечели кабинета на „Дондуков“2, ще съсипе държавата с всякакъв вид кризи, стана ясно за пореден път, че той иска ЦЯЛАТА власт. Ни повече – ни по-малко!

Днес Борисов спази обещанието си и подаде оставка, прекъсвайки за втори път мандата си. Както сам той твърди, следват предсрочни избори. На тях вероятността ГЕРБ да спечели все още е твърде вероятна. Ако ГЕРБ спечели и Бойко, и партията му, и народа, и цялата държава ще бъдат в същата ситуация, в която са от снощи. Президентът е на едни, парламентът на няколко други, правителството – на трети. Интересно какво се очаква да направи тогава шефът на ГЕРБ. Следвайки логиката му, би трябвало да последва настоятелно искане на вече спечелилите парламентарни избори да се проведат нови президентски, защото този президент, както е ясно от снощи, не ги кефи! Естествено с изключение на онези 300 000 души от ГЕРБ, които вече гласуваха за Радев!

Дори и да му уйдисаме на акъла, няма никаква гаранция, че последващият президент ще е на ГЕРБ. Не е изключено оня – взискателният, да настоява за избори до победата на неговия човек. През това време ще се въртим от избори в избори, докато самите ГЕРБ не схванат основно положение в Конституцията – в РБългария има четири различни власти. Верно е, че е най-лесно всички да бъдат под една шапка! Особено за шапкаря! Но след времето на тоталитаризма твърде често местната, централната, законодателната власти са различни. По закон четвъртата – съдебната е напълно независима.

Само един лицемер или напълно неосъзнал се човек може да се развява по света с тезата, че управлява демократично, а всичките му прийоми и действия да са тоталитарни. Да е толкова влюбен в собствената си незаменимост, че да изгуби пагубно връзката с реалността.

Такива хора – предимно слаби, но с огромни амбиции, се обграждат със стадо кокошки, които мило кудкудякат около него колко красив, перест, гривест, гласовит и умен е петльо. Той бързо отстрелва не само тези, които може малко да го засенчат, но и всички, които си позволяват да му правят корегиращи намеци.

Мястото на всеки подобен, поради размаха на мисъл и действия, е в границите на един кокошарник. Всяко излизане навън и опити да изглежда като лъв могат да разсмиват публиката. Докато не станат толкова чести, че същата тази публика да се отегчи до степен да го натика обратно там, откъдето е излязъл и бързо да забрави за него.

Междувпрочем, до тук не коментирахме т.нар пета власт, която по ред е последна, но често по значение е първа – медиите с журналистите. Те имат безпогрешен усет да напускат първи кораба още когато самият капитан не е осмислил, че потъва. Тук е моментът, в който трябва да се присетим как как се държат журналистите през последните 2 седмици с премиера. Защото повече от тях „са купени“, „спирани“, научени да пазят истината само за приятели. По-показателен признак от тяхното поведение няма!

Трагичното с неосъзнато влечение към тоталитарния режим, достигнал мащабите да обезсмисли всички видове власт в една държава е, че той наистина завинаги си е заминал от нашите ширини! Без значение колко и каква власт е съсредоточил някой в ръцете си!

За сега ситуацията е такава – Борисов сам си опъва капаните, скача сам в тях и видимо е решен да продължи, докато групата интересчии, останали около него не решат, че той не е решението, а е проблемът!/RNS