Деница Сачева: Управляваме адекватно кризата в пандемията. 5 месеца има стабилен спад на безработицата

Управляваме кризата, управляваме противоепидемичните мерки.

Ако е останало впечатление за изпускане на положението, това се дължи на факта, че пандемията не е позната.

При непознат път няма как понякога да не криволичиш и да не завиеш погрешно наляво или надясно. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Опозиционното говорене е повече упражняване на мания за величие, а не опит да се помогне, добави тя.

В момента имаме над 5800 души с коронавирус, които се лекуват в българските болници. Само за последните седем дни почти 5700 са тези, които оздравяха, обясни Сачева.

В повечето болници има необходимата техника и предпазни средства. Това, което липсва, са лекарите. Времето през лятото беше използвано за планиране, закупуване на лекарства и апаратура. Но няма как от март до септември да произведем нови лекари и да имаме нови медицински сестри, заяви социалният министър.

План има и конкретни мерки се вземат в зависимост от това колко е заболяемостта. Пандемията е трудна за управление, защото е трудна за прогнозиране. Проявяваме адекватност, а не липса на контрол, подчерта Сачева.

5 месеца има стабилен спад на безработицата, като в момента без работа са 222 518 души, отчете тя.

По думите ѝ усещането за изпускане на ситуацията се дължи на естественото безпокойство на всички, тъй като пандемията не е позната.

60 млн. лева са изразходвани за допълнително материално стимулиране на лекарите на първа линия, каза още Сачева.

Детски добавки ще има за всички, през директни плащания ще получат тези, които до 410 лв. и съответно до 510 лв. 80%. Останалите граждани ще могат да получат детските си надбавки през данъчни облекчения.

Парите за полицаите и лекарите са осигурени чрез вътрешни преструктурирания в бюджета, каза още Сачева.

И отчете, че дефицитът в бюджета е до 2-3 пъти по-нисък в сравнение с повечето европейските страни.

Благодарение на увеличението на минималната работна заплата ще се повиши и възнаграждението на личните асистенти, подчерта социалният министър.

Източник: Епицентър.БГ