Депутат от НФСБ: Децата с увреждания – в домове, за да работят майките им (ВИДЕО)

НФСБ продължи с обидите към майките на деца с увреждания.

Народният представител от партията на Валери Симеонов – Петър Петров, влезе в тона и в стъпките на лидера си, и обяви, че болните деца, които изглеждали ненормални, се развивали под грижите на специалисти в държавни домове.

Затова трябвало да бъдат гледани там, за да могат родителите им да работят.

Тезата си той развива в интервю по Дарик радио, което можете да чуете ТУК.

„Тези деца, моето дълбоко убеждение е, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти. Аз самият съм виждал това чудо, как тези деца, ненормални, изнасят концерти, рисуват…“, дава пример той с дом между Мездра и Луковит“. В интервюто Петров критикува майките, които протестират, че отказали да им се дадат ваучери, с които да ползват специализирана медицинска помощ, а поискали парите. „Системата ни убива с 1200 всеки месец“, пък е неговото предложение за мото на протеста на майките, което е публикувал преди дни в профила си във Фейсбук.

Часове по-късно в парламента Петров негодува, че думите му били извадени от контекста и не е бил цитиран правилно.

„Какви са тия домове, какви са тия комунистически истории!“, отметна се от думите си депутатът на Симеонов.

„Аз мисля, че това е поредната манипулация. Аз изобщо не съм казвал такова и не съм мислил да го кажа по начина, по който ми го цитирахте. Това, че някой си е измислил и си е написал нещо си, оттук думичка… Като кажа деца, като кажа училища, домове, родители, свободно време, работа и да направиш от всичкото това нещо изречение – моля ви се!“, отрече на въпрос на Канал 3 в присъствието и на други медии в парламента депутатът от НФСБ.

„Аз казах следното и ще го повторя, и ще го казвам навсякъде. Че смятам, че е правилно това, което в момента се прави, децата да бъдат гледани от родителите си, но държавата да си поеме своите задължения и тези деца да бъдат поставени в ръцете на специалисти. Специалисти, които да се занимават с тях, които да им организират времето и да дават възможност на родителите да се трудят“, каза Петров. И той обясни, като Валери Симеонов, че е гледал болен родител с деменция в продължение на три години и е изпитал същото на гърба си.

„Аз знам какво е това. И човек се побърква. И трябва да се даде възможност на тези родители да могат да дадат децата си в ръцете на специалисти, да ги развиват“. Той уточни, че е имал предвид дневни центрове. Аз да не би да съм здрав, оплака се още Петър Петров и обяви, че има 8 болта в гръбнака.

Съпартиецът му Валентин Касабов отказа да коментира думите на Петров с аргумента, че не е чул точно какво е казал и не се е замислял по въпроса дали децата с увреждания трябва да идат в дом. И той като Петров обаче смята, че майките получават достатъчно помощи, за да ги гледат. „Кои са майките? Доколкото знам, малка част от майките са там на протеста, другите ги няма. Други се правят на майки.“

Останалите протестиращи пък били лумпени и мутри.

Помолен за позиция по повод поредното грубо говорене от страна на коалиционния партньор, лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов припомни, че премиерът вече се е извинил за думите на Симеонов, направил го е и днес сутринта, а констатациите на Петър Петров отказа да коментира. Два часа по-рано пък лидерът на „Атака“ разкри по въпроса за оставката на Валери Симеонов, че трябва да се пита Цветанов, защото между двамата имало не топла, а направо „гореща връзка“.

Източник: Канал 3