Депутатите ще гласуват за свикване на Велико Народно събрание най-рано през ноември

Ден след като премиерът Бойко Борисов поиска да бъде свикано Велико народно събрание за промени Конституцията, темата е най-коментирана в държавата.

Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи, че идеята на премиера ще може да бъде гласувана от депутатите най-рано през ноември, а от ВМРО, че прeдстои обсъждане в Kоалиционен съвет.

Най-рано на 2 ноември парламентът може да обсъди свикването на Велико народно събрание, обясни правосъдният министър Данаил Кирилов.

Пред БНТ Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че е възможно още тогава решението да бъде гласувано. „И тогава парламентът да реши да свика ВНС, а министър-председателят да подаде оставка“, каза тя, пише Novini.bg.

Според правосъдния министър Данаил Кирилов, най-късно дебатът за свикване на ВНС може да се проведе на 2 февруари догодина.

Проектът за нова Конституция е готов и се е подготвял още от 2014 г. Николай Нанков- зам.-министър на регионалното развитие. Това е минимумът промени, които трябва да бъдат заложени, никой не е казал, че слага край на възможности, които би трябвало Великото народно събрание да реши като промени в Конституцията, посочва той.

Според Десислава Атанасова, предложението на премиера е своеобразен тест за това кои политици са готови да отидат на избори. „Нали си даваме сметка,че ако сега политическите партии в парламента първо искат бързо оставката на това правителство, то по най-бързия начин ще гласуват промените, които ние ще внесем. Според Румен Гечев от БСП промени в Конституцията в момента не са необходими“, смята Атанасова.

От ГЕРБ очакват подкрепа от коалиционните си партньори.

Александър Сиди от ВМРО коментира: „Имаме информация за това от по-рано. Беше обсъдено и с нас. И съответно сега ще седнем на Коалиционен съвет да обсъди и нашите, и техните идеи. С които надявам се, да тръгнем в посока на това. Наистина, ако искаме рестарт на системата“.

Източник: Novini.bg