Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров подаде оставка

Депутатът Антон Тодоров подава оставка.

На четвъртия ден от избухването на скандала в студиото на „Здравей, България“, народният представител от ГЕРБ в писмо до медиите обяви, че желае да напусне парламента, съобщава Нова телевизия.

Тодоров поднася извинения както на водещия Виктор Николаев, така и на останалите медии, които е засегнал с поведението си. Въпреки това отново заявява, че думите му са разбрани и разтълкувани превратно и погрешно. Антон Тодоров решил да подаде оставка, за да опази от скандала честта на партия ГЕРБ и нейния лидер. В писмото си той изрично подчертава, че това решение е единствено и изцяло негово. За да стане факт оставката обаче първо е нужно мнозинството депутати да я одобри с гласуване. Това вероятно ще се случи в сряда. До този час в Деловодството на Парламента няма депозирана оставка на Тодоров.

NOVA публикува целия текст на писмото на депутата Антон Тодоров, изпратено от пресцентъра на ГЕРБ.

„Благодаря на всички за гласуваното доверие и възможността да бъда избран за народен представител от листата на ГЕРБ. В рамките на по-малко от десет дни съм обект на безпрецедентна атака от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието и техните командири (визирам действащи политици и бивши служители на тоталитарните служби).

Въпреки убеждението ми, че съм разбран напълно превратно и думите ми в ефира на NOVA бяха изтълкувани абсолютно погрешно, въпреки поднесените от мен публично извинения, атаката не само не спира, но и повлича след себе си авторитета на ГЕРБ, на нашия лидер и цялото ръководство“, казва Тодоров в писмото до медиите.

„Поднасям още веднъж своите извинения към журналиста Виктор Николаев, към зрителите на NOVA и към всички български медии, които волно или неволно съм засегнал с участието си. Заявявам категорично, че заради моя култ към свободата и онова, за което съм се борил повече от 28 години, няма да позволя да бъда превърнат в нарицателно за цензура и заплахи. Несвободата на медиите и журналистите в България е нещо, което се свързва с режим, срещу който аз цял живот съм се борил. Изконно правило за мен е, че четвъртата власт е абсолютно независима от останалите. Свободата в медиите за мен е основна ценност, която позволява да бъдат защитавани фактите. Убеден съм, че без свобода няма справедливост, тя е в основата на демократичното общество.

Заради опитите моята реплика да бъде превърната в етикет на партията, от която съм избран, на нейния лидер и милионите хора, гласували за нея, моля да приемете оставката ми като народен представител.

На всички, които ще използват този морален акт, бързам да заявя, че решението е единствено и изцяло мое, съобразено единствено и само със собственото ми разбиране за носене на политическа отговорност. На всички, които ще побързат да спекулират с това мое решение, искам да кажа, че оставам с ГЕРБ и ще продължа да работя за развитието на партията и нейните политики“, се казва още в писмото на Антон Тодоров.