Диктатура на ГЕРБериата: Погнаха журналистка и сайт за разкрития Кумгейт в Добрич

След като сайтът Бележник, списван от добричката журналистка Юлияна Велчева, разкри странни практики от работата на общината в града, миналата седмица са я посетили трима служители на местната Инспекция по труда.

Това съобщава самата Велчева на сайта си и пред в. Сега.

19 минути писа за разкритията на сайта още преди близо месец. Сега разследват сигнал срещу медията, пратен от жена, която е посочила, че живее във Варна, но на адреса няма такъв човек. Сигналът е пратен до директора на агенция Митници, до Районна прокуратура Добрич, до ТДД на НАП- Варна, до Инспекцията на труда в Добрич, до Комисията за незаконно отнемане на имуществото – ТД Варна.

Тримата инспектори искали да видят колко души работят за фирмата на Юлияна Велчева, издател на Бележник, и имат ли трудови договори. Юлияна е самонаета.

Няма служители и до тази информация инспекцията би могла да стигне по официален път, пише Сега. „Какво ли очакваха да открият?! Че имам нелегален цех в гарсониерата си?!“. Велчева коментира пред Сега, че във фалшивия сигнал на 5 страници има измислици къде е следвала, както и фантасмагории с какво се занимава. На места в сигнала вместо Юлияна пише Мария. Но дори тези формални несъответствия не смущават държавните органи. Отговорът им е: ние сме длъжни да проверяваме всичко.

Припомняме, че Бележник направи серия от разследвания как се управлява община Добрич. На 1 октомври беше публикуван текстът „Пиарка, секретарка и общински съветник в управата на водния цикъл на Добрич“. Разследването предизвика огромен обществен интерес и публикацията е на два пъти изтривана от админите на най-голямата фейсбук група в Добрич. Секретарката на кмета, пиарката му, общинска съветничка от ГЕРБ, бивш зам. кмет на Балчик и прочие са включени в звеното за изпълнение на проекта на водния цикъл. Общата заделена сума само за заплати на назначените в админстративното управление на водния цикъл е 455 хиляди лева.
Велчева в продължение на 17 години беше кореспондент на 24 часа. Пред Дневник пък тя определя Бележник като единствената опозиционна медия в Добрич. „Само в този сайт има критики към местната власт и се публикуват разследвания за порочни практики“, разказва журналистът.

Според нея до момента местната власт не е оспорвала официално нито една публикация и не е ползвала правото си на отговор за нито един текст на сайта.

Източник: 19min.bg