Дипломатическият скандал между България и Русия се разгаря опасно

България се занимава с пренаписване на историята, говорейки за донесените от Червената армия така наречени репресии, това е опасна тенденция.

Позицията изрази говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова на Източния икономически форум във Владивосток.

Ние много добре знаем, че всяка страна има свои политически предпочитания и тенденции, коментира тя позицията на Министерството на външните работи на България.

Като се има предвид, че това изявление е направено по официална линия, нашето посолство реагира.

Ние се изказахме открито за недопустимостта да се изопачава историята, продължи Захарова.

Това е абсолютно ясен показател, че България пренаписва историята. Това е опасна тенденция, защото е незаконно, оплака се говорителят.

БЛИЦ припомня, дипломатическият спор между България и Русия започна във вторник, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за „освобождение“ от нацизма.

Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“. Реакцията на Русия не закъсня – от посолството й у нас уточниха, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България. Самата Русия пък обяви за „неморална“ позицията на МВнР.

Източник: БЛИЦ