Джамбазки като санитар във ВМА: Видях на кислородно дишане хора, които горяха маски на протестите

Властта в ситуация на пандемия винаги може да се справя по-добре.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” на Нова телевизия евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

От три седмици Джамбазки е и доброволец в Ковид-отделение.

„Факт е, че никой не знае как да управлява тази болест. Липсата на медицински персонал е най-големият проблем и той е системен за българското здравеопазване. Когато пандемията премине, ще си проличи кои са истинските професии – тези, които трябва да бъдат оценявани”, посочи той.

Евродепутатът направи сравнение на ситуацията около COVID-19 в България и Белгия и предприемането на мерки.

„Белгийската икономика и резерви са много по-големи от нашите. Там може да си позволят да затворят всичко и нищо да не работи. Тук обаче ще се закрият десетки средни и малки бизнеси. Хора ще останат на улицата. Ще се поставим между два огъня – заразата и безработицата. Трябва да се намери средният път”, коментира зам.-председателят на ВМРО.

Всяка критика в настоящата ситуация Джамбазки посочи, че има основание.
„Материално-техническата подготовка винаги можеше да се направи много по-добре като логистика и разпределение. Не можеш обаче да обучиш лекари за три месеца. В момента виждам как обучават санитари за сестри, само за да ги преквалифицират. Това все едно е фронтова линия”, каза още той.

Българското общество си затваряше очите дълго време за унизителните заплати на сестрите. Политиците са огледало на обществото“, смята евродепутатът.

Относно доброволчеството си във Военномедицинската академия в София евродепутатът заяви, че упражнява дейността на санитарите и дава смени по график.
„Ако постъпката ми беше ПР, щеше да се разбере преди три седмици”, категоричен беше зам.-председателят на ВМРО.

„Не ме е страх, но имах опасения дали ще се справя. Във ВМА има млади хора в тежко състояние. В отделението видях на кислородно дишане и лидери на протеста, които горяха маски. Работата е на смени – чистим и дезинфекцираме фанатично, изнасят се марли и спринцовки. Клиниката е пълна с тежко болни хора. Станах свидетел и на реаниматор, който след нощна смяна остана, за да транспортира пациент“, каза още евродепутатът.

„С основание е притеснението за броя на хоспитализираните болни с коронавирус“, коментира още Ангел Джамбазки.

Източник: Епицентър.БГ