Джамбазки: ГЕРБ паднаха в капана на ДПС! Ако бях на тях, щях да избера предсрочни избори

БНР

Противно на мнението на господин Кирилов, промените в Изборния кодекс са съществени и засягат духа на избирателния процес.

В случая колегите от ГЕРБ паднаха в капана на ДПС! Абсолютен капан! ДПС винаги са били против възможността за свободен избор. ДПС е една олигархично-мафиотска структура, която иска да държи хората в подчинение и никой да не се размести в листи, защото това ще им разруши схемата. Искрено се надявам, че ГЕРБ направиха просто грешка. Това каза евродепутът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пред БНР по повод промените в Изборния кодекс.

„Смисълът на плурализма беше и възможността гражданите да избират кого да изпратят в Общинския съвет, в Народното събрание, в Европейския парламент! Милиони българи на референдум поискаха възможност за личен мажоритарен избор, а партия ГЕРБ каза, че го подкрепя“.

Джамбазки заяви, че изпраща писмо до Бойко Борисов с призив „да убеди своите народни представители да вземат вярното политическо решение“. Като председател на партия ГЕРБ, Борисов носи и тежестта на отговорността за решенията на партията. Той има и „безспорния авторитет да наложи своето мнение в политическа партия ГЕРБ“, обясни евродепутатът:

„Господин Борисов е доказал във времето възможността си да взима тежки политически решения, дори когато трябва да се противопостави на решение на политическа партия ГЕРБ. В случая аргументът е много ясен: Ако говорим за запазването на възможността за демократичен и свободен избор, ако говорим за това да имаме представители, избрани свободно, трябва да има възможност за избор, а тази възможност в момента, с тези безумни промени, направени от ДПС, е взривена… ДПС запазва възможността през преференции да се контролира купен вот, без да има опасност да разместиш листата“.

Отстъплението от преференцията „дава възможност за ново възпаляване и активиране на авторите на Костинбродския сценарий отново да всяват напрежение“, убеден е Джамбазки.

„Отнемането на преференцията оставя у хората впечатление за отстъпление от завоювани демократични права – право на свободен избор. Мен ако питате, преференцията трябва да бъде с нулев праг – тогава хората, подредени в една листа, ще могат наистина да се съревновават и да доказват своята обществена полезност“.

Заместник-председателят на ВМРО изтъкна:

„На мястото на ГЕРБ, без да давам непоискани съвети, пред възможността за управление с ДПС бих предпочел нови избори. Ако те изнудват някого, защото са взели правилното политическо решение по отношение на обновяването на бойната ни авиация и сега казват: „Ние ви подкрепихме по важен национален стратегически въпрос, ама сега вие ни подкрепете да си бъдем феодали и да си подреждаме както си искаме и листата и да си я напълним с машинки за гласуване“, това е много грешна математика от страна на политическа партия ГЕРБ“.

Подкрепата за Стратегията за интеграция на ромите, изработена от ВМРО, не бива по никакъв начин да бъде свързвана с подкрепа от страна на партията за оставане на сегашната ЦИК след изтичането на мандата ѝ, допълни той.

„Ние не настояваме да се приеме нашето предложение. Настояваме да се обсъди широко в обществото, да се стигне до политическо съгласие и да се провежда дългосрочна стратегия за решаване на циганския въпрос“.

В краткосрочен план трябва да се възстанови редът – „защо имаме гета, които са екстериториални – те не са българска територия и там вилнее законът на джунглата“. В средносрочен план – да се прекратят злоупотребите с ТЕЛК и източването на здравната и социалната система, а в дългосрочен – „въвеждането на образованието и възстановяването на трудовите навици на тези наши съграждани“, обясни Джамбазки.

„Ако не започне прилагането на национално приета стратегия за решаването на този въпрос, няма смисъл от участието на ВМРО в управление, което губи време на българските граждани, българския народ и на българската нация. ВМРО ще има и след участието в управлението. Ние нямаме проблем министерските постове, имаме проблем с циганската престъпност“.

Източник: Petel.bg