Джамбазки сезира Европейския парламент за турските териториални претенции

Повод да направя това изказване е поредната провокация от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Така започна обръщението си към евродепутатите в Европейския парламент Ангел Джамбазки в свое изказване, съобщиха от ВМРО.

Ердоган за втори път произнесе реч, в която предяви териториални претенции към държави, които са членове на Европейския съюз и НАТО. Това са Република България и Република Гърция, уточни евродепутатът. Той допълни, че турският президент поименно е споменал градовете Кърджали и Солун. Споменал е също, че не може да говори със сърцето си и да прави разлика между Одрин, Кърджали, Солун, Скопие и др.

Джамбазки е категоричен, че това е неприемливо. Това е териториална претенция, срещу което остро възразяваме, каза той.

По думите му Ердоган застрашава българската граница и с хилядите имигранти, които е възможно от Турция да влязат в България.

Заместник-председателят на ВМРО изрази учудване защо колегите му от други парламентарни групи в ЕП не осъждат преките териториални претенции. Той нарече Ердоган турски диктатор и за пореден път заяви позицията на Патриотите, че Турция няма място в Европейския съюз.

Преди ден в обръщение на живо от страницата си в социалната мрежа българският евродепутат остро и категорично осъди поредната турска провокация.

Ангел Джамбазки е от най-големите критици в ЕП на водената от Турция политика. Той е на мнение, че под ръководството на Ердоган Турция все повече се ислямизира и отдалечава от Европа. Неоосманистката политика, която води тази държава, е заплаха за сигурността не само на Балканите, но и на Европа. Самият турски президент изнудва ЕС със споразумението за бежанците, припомня той./Епицентър.бг