Джордж Сорос: COVID-19 е заплаха за нашата цивилизация

Коронавирусът е заплаха за нашата цивилизация, това каза милиардерът и филантроп Джордж Сорос пред лондонския в. „Индипендънт“.

Сорос казва, че през дългия си живот е виждал много кризи, но не и толкова дълбока.

„Още преди пандемията да ни разтърси, аз разбрах, че сме в революционен момент, при който смятаното за невъзможно и немислимо в нормални времена става не само възможно, но вероятно и абсолютно необходимо. И когато дойде COVID-19, той тотално разтърси живота на хората и изисква много различно поведение. Това е безпрецедентно събитие, което никога не се е случвало в такава комбинация, и то наистина заплашва нашата цивилизация“, подчертава той.

„Имало е пандемии от инфекциозни болести още от времето на бубонната чума. Те са били много чести през 19 век. А после дойде и испанският грип в края на Първата световна война, който фактически премина на три вълни, като втората беше най-смъртоносна. Умряха милиони хора. Сериозни епидемични взривове имаше и по наше време – като например свинският грип само преди десетилетие. Затова е толкова изненадващо колко неподготвени се оказаха страните за нещо подобно“, отбелязва Сорос пред „Индипендънт“.

Според него липсата на увереност как да се справяме с този вирус и как да действаме в близките месеци и години е много сериозен въпрос. Ние се учим много бързо и вече знаем за този коронавирус много повече, отколкото при неговата поява. Но стреляме по движеща се мишена, защото вирусът се променя бързо, и затова ще е необходимо дълго време, преди да бъде създадена ваксина. А дори и след като такава се появи, ние ще трябва да се научим да я променяме всяка година, защото вирусът по всяка вероятност ще се изменя – така както става с противогрипната ваксина всяка година.

Говорейки как тази криза ще промени природата на капитализма, глобализацията и световната търговия, Сорос посочва, че няма да има връщане там, където бяхме, когато пандемията започна. „Това е сигурно. Но това е единственото сигурно. Всичко останало е непредсказуемо. Мисля, че никой не знае как ще еволюира капитализмът“, каза той.

По думите на Сорос в дългосрочен план кризата може да сближи хората и отделните страни. „В момента всички са обзети от страх. А страхът кара хората да се самонараняват. Това важи както за отделните хора, така и за институциите, страните и самото човечество“, каза той.

Сорос се изказва и за сегашните взаимни обвинения между САЩ и Китай за появата на вируса. Той смята, че този продължаващ конфликт между двете най-силни държави усложнява нещата, защото би трябвало те да работят заедно срещу климатичните промени и за разработването на ваксина срещу COVID-19. „Но очевидно ние не можем да работим заедно, защото вече се конкурираме кой пръв ще разработи и използва ваксината. Фактът, че имаме две много различни системи на управление – демократична и автократична – прави нещата много по-трудни“, каза още той.

„Много хора казват, че ние трябва да работим много тясно с Китай, но аз не одобрявам това. Трябва да защитаваме нашето демократично отворено общество. Но в същото време трябва да намерим и начин да си сътрудничим в борбата срещу климатичните промени и коронавируса. Това няма да бъде лесно. Симпатизирам на китайския народ, защото го управлява един диктатор – президента Си Цзинпин. Мисля, че много образовани китайци се възмущават от това, а и широката общественост там е много гневна, че епидемията от COVID-19 бе държана в тайна до китайската Нова година“, подчертава Джордж Сорос пред „Индипендънт“.

Източник: Novini.bg