Днешната власт не успява да се справи нито със свинете, нито с личните данни

„Една от възловите функции на държавата е именно спокойствието и сигурността.

Ако тръгнем от свинекомплексите и стигнем до изтичането на данните на милиони български граждани, това означава, че днешната власт, начело с Бойко Борисов, не успява да се справи нито със свинете, нито с личните данни, тоест нито с хай-тек сигурността, нито с елементарната сигурност на една заразна болест по свинете“.

Това каза пред БНР Арман Бабикян – специалист по политически маркетинг и пиар.

„Когато има криза, министър-председателят обикновено се скрива. Дълбоко и тихо не се появява, до момента в който започне да се вижда изход от кризата, след което се появява пред всички камери и обяснява, че всъщност той е решил кризата. Това се случва не за първи път, вероятно ще се случи и този път по същия начин. По този начин той изтъква собствената си лидираща роля при спасението на България от поредната криза, макар че решението обикновено е за сметка на българските граждани. Описват се апокалиптични сценарии какво би станало…“.

„Основната щета от чумата по свинете някак си не е разпределена по общини, макар че половин България е поразена“, смята пиар експертът.

Бабикян коментира предстоящите избори в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Той смята, че за местния вот хората се ориентират не само към партийното противоборство по места, „а и към решения, които носят местен характер. Те търсят вече хората, които биха им вършили работа. Започват да се ориентират по места към добрия стопанин“.

Арман Бабикян изрази своето мнение за евентуална кандидатура на Мая Манолова за кмет на София:

„Фактът, че проправителствените медии и тези с кафяв оттенък яростно се нахвърлиха върху нея през последните месеци, означава поне едно – независимо дали Мая Манолова ще се кандидатира, или не – в управляващите има страх от нейната кандидатура“.

„Борис Бонев и „Спаси София“ са добрата новина за местните избори, поне в София“, защото са хора, които излизат от гражданския сектор и не само критикуват, а са решили да предложат варианти за решения“, категоричен е Бабикян.

„Добрата новина е не просто кандидатирането на Борис Бонев и „Спаси София“, а подробната и много систематично подготвена програма за управление на града. Забележете никой от големите – от ГЕРБ, от БСП, Демократична България и която и да е друга партия, които имат претенции за управлението на столицата, не са извадили толкова детайлно разработен документ“.

Експертът коментира и номинацията на Иван Гешев за нов главен прокурор:

„Трудно ми е да се поставя в неговите обувки. Иван Гешев се превръща в нарицателно, преди да е станал още главен прокурор. Името се превръща в нарицателно за вида, в който функционира българската прокуратура – като наказателен отряд на властта. Тук докосването до справедливостта и правосъдието е изключително фино, да не кажа понякога отсъстващото. Иван Гешев не е вината. Номинацията можеше да се казва Арман Бабикян, проблемът е същият. Който и да беше номиниран в правосъдната система с незавършена реформа, щеше да бъде проблем“.

Бабикян коментира, че за него е останало загадка как кандидатът се „интересува от мнението на обикновения българин“.

„Когато човек казва подобни глупости, трябва да си даде сметка – онези 11 души ли са обикновеният българин, хилядите на улицата, които крещят срещу теб ли са обикновеният българин, или онзи, който се чуди как да си спаси прасето? Така или иначе отговорът е ясен, той никога няма да разбере какво е обикновен българин, защото такова понятие няма, нито ще разбере мнението и на необикновените българи. Очевидно не можеш да разделяш хората по този начин, всички са български граждани и данъкоплатци. Когато хвърляш подобни живковски изречения във въздуха, трябва да си дадеш сметка: Окей, тези не ги харесвам, но чакам да чуя мнението на кои, и как ще го науча“.