До 10 г. затвор грозят Николай Ненчев

Лишаване от свобода от 3 до 10 г. и забрана за заемане на определени държави и обществени длъжности грози военният министър в оставка Николай Ненчев. Вече станаха ясни официалните мотиви на Софийската градска прокуратура, която го привлече като обвиняем в престъпление по служба. Според държавното обвинение от действията на министъра са настъпили значителни вредни последици за Българската армия, а случаят е особено тежък – престъпление по чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

От обвинителния акт става ясно, че Ненчев е скрил в служебната каса два договора на ведомството с АО „РСК МИГ“ за ремонт на двигатели на военните ни изтребители. Вместо да бъдат приведени в изпълнение, договорите са били оставени в сейфа и са оставени без изпълнение. Договорите с руснаците са подписани още през април. Било е предвидено да се удължи ресурса на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и да се ремонтират два, както и кутия за самолетен агрегат. Поръчката е за 7 388 666 лв. Ненчев наредил на заместничката си Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им.

Прокуратурата е категорична, че заради това бездействие има значителни вредни последствия за армията. Нальота на пилотите ни е спаднал на 33 ч. за година, при натовски стандарт от 180 или минимум 80 ч. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, заяви, че намаленият нальот на летците е довел ВВС до колапс. Тя добави, че заради действията на министъра е имало реална опасност за българската армия. През 2015 г. Ненчев не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на военно-въздушните сили на страната ни, категорични са от държавното обвинение.

Ненчев е с мярка за неотклонение „Подписка“./RNS