До 30 000 лева е глобата при отказ от паспортизация на сграда

Максимум 15 лева на квадратен метър ще струват процедурите по обследването и изготвянето на технически паспорт на сградите в Русе

Това стана ясно по време на информационна среща организирана от Община Русе в помощ на гражданите, която телевизия КИС 13 излъчи НА ЖИВО онлайн.

Експерти и представители на местната администрация разясниха на домоуправителите на сградите детайлите около изготвянето на техническите паспорти.

Обследват се всички Ел- , ВиК- и отоплителни инсталации, вентилацията, асансьорите и пожарната безопасност и се описват недостатъците. След обследването се издава сертификат за енергийните характеристики на сградата, който предписва пакет от мерки за задължително изпълнение от собствениците.

Паспортизацията на сградите трябва да приключи до края на следващата година. За пропусналите да направят това, обследването се възлага от кмета на общината.

Цената за извършване на обследването може да варира в широки граници, но не повече от 15 лева на квадратен метър разгъната застроена площ.

От Община Русе обясниха какво се случва при отказ на собственици да платят за процедурите по паспортизация.

Ако предписаните мерки в доклада за обследване не се изпълнят, глобата за физическо лице е до 30 000 лева, а за фирмите или сдруженията до 100 000 лева.

Източник: Dunavmost.com