Доган: Правителството на ГЕРБ няма алтернатива! Вотът на недоверие е безсмислен!

На 15.12.2017 г. премиерът Борисов коментира пред Дарик радио вота на недоверие, изваждайки следния акцент:

„Да видим дали г-н Доган винаги поставя държавата на първо място!“

Тогава министър-председателят Борисов призова почетния председател на ДПС Ахмед Доган „да говори“ с партията, тъй като, според премиера, Движението иска провал на председателството…

И в Брюксел пред журналисти Борисов поиска от Доган да окаже влияние върху ръководството на ДПС, което заедно с президентството, и БСП „да проявят за тези шест месеца малко разум“, визирайки предстоящото европредседателство: „Истински се надявам почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който в интервютата говори, че държавата е над всичко, малко да говори с тяхната партия, защото, както вървят, ясно е, че искат провал на председателството“.

Шест дни по-късно дойде и отговорът

от почетния председател на ДПС Ахмед Доган

със словото му пред актива на Движението:

„…Доколкото разбирам, този вот на недоверие няма за цел да свали правителството, а само да го коригира и насърчи към позитивни дела. Добре, този акт може да се изтълкува и като рутинна демократична процедура.

Но ако вотът на недоверие мине, какво правим?

Има ли партия, която е готова да управлява страната след евентуални предсрочни избори?

Моята преценка е, че няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата.

Тогава какво правим?

Ако целта е „стани да седна“, не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом. Защото, първо, че тотално ще се изпортим, може някак да се преглътне.

По-важното е друго: това правителство няма да има по-дълъг живот от няколко месеца.

И отново влизаме в опасната спирала на предсрочни избори само и само ди си намерим място в централната властова система на държавата.

Затова дълг на гражданското общество и на всички политически сили е да гарантират сигурността и стабилността на държавата…“

Това е най-важното политическо послание от предколедното слово на д-р Ахмед Доган.

Източник: Епицентър.бг