Докъде ни докараха! „Смърт, гибел, забиха ни нож в гърба!“, проплака пенсионерката Мария, която не може да си доплати за операция на сърцето

След като излезе информацията, че жена е починала, тъй като нямала пари да си доплати операция за смяна на сърдечна клапа, друга жена заяви в ефир

„Аз съм следващата“.

Мария Стойнева разказа пред Нова телевизия, че спешно трябва да ѝ бъде направена същата операция.

През януари лекарите насочили Стойнева към няколко болници. Отишла в „Света Екатерина“, където лекарите били много любезни, направили ѝ много изследвания. Там ѝ казали, че задължително трябва да ѝ се смени клапата, защото операцията е животоспасяваща

До кога!

Жена не успя да събере пари за лечението си и пукна в столична болница По това време още важели старите правила за финансиране на такива операции. Минали февруари и март и на Стойнева ѝ било съобщено, че трябва да извади 10 000 лева за доплащане на тази животоспасяваща операция.

На въпрос дали може да плати, възрастната жена отговори: „И дума да не става, аз съм пенсионер. Всички, които бяха на прегледи там, бяха възрастни хора“.

„Смърт, гибел. Те ни обричат на смърт. Дали няма да ни направят операцията, която е животоспасяваща или ще ни забият нож в гърба, е едно и също“, добави тя.

„Моля тези хора да преразгледат това тяхно решение, което ни обрича на смърт“, призова жената.

Проф. д-р Юлия Джогова от болница „Света Екатерина“ посочи, че жената, за която беше съобщено вчера, не е починала, защото не е имала пари за клапа, а защото е била в много тежко състояние. По думите ѝ, ако болницата имала тази клапа на склад, щяла да я сложи без да чака пациентката да плати.

„Ние всъщност сме принудени да чакаме фирмата да ни снабди с такива клапи“, посочи Джогова.

„Проблемът е в това, че нещата става пак в последния момент. Ние на 4 април разбираме, че цените са променени на 1 април. Това трябваше да стане след дискусия с професионалните дружества, което не беше направено“, каза още специалистът.

Източник: БЛИЦ