Доналд Тръмп непреклонен за оръжията, гей браковете и абортите

Доналд Тръмп каза в интервю, че е непреклонен по отношение на абортите и носенето на оръжие, но приема гей браковете. Той направи и първите си назначения.

Доналд Тръмп даде първото си телевизионно интервю след победата на президентските избори в САЩ, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

В интервюто, излъчено от телевизия Си Би Ес, Тръмп изрази позиции против абортите и в подкрепа на притежаването на оръжия.

Той не отстъпи и за хомосексуалните бракове, като обяви, че няма да промени позицията си и ги приема.

Бизнесменът опита да успокои напрежението, обхванало страната след избирането му.
„Не се страхувайте, ще възстановим нашата страна“, каза той, обръщайки се към хилядите демонстранти, които протестират от няколко дни в големите градове на САЩ.

Той осъди насилствените действия и тормоза срещу малцинства (мюсюлмани, чернокожи и латиноси), които според някои демократи са се увеличили, откакто Тръмп бе избран за президент.

В интервюто, записано в дома му в Ню Йорк, новоизбраният президент потвърди, че ще номинира във Върховния съд съдии, които са против абортите и подкрепят притежаването на оръжие.

„Ето какво ще се случи. Аз съм защитник на живота и съдиите ще бъдат защитници на живота“, каза Тръмп.

„Те ще бъдат силни поддръжници на Втората поправка“ на конституцията, която постановява, че е право на всеки американски гражданин да притежава оръжие.

Тръмп ще трябва да назначи един съдия във Върховния съд, тъй като едно от местата в него е вакантно. Той ще може да направи и още назначения по време на мандата си, ако някой от останалите съдии умре или се пенсионира.

По отношение на абортите Тръмп смята, че последната дума трябва да бъде на отделните щати, всеки от които трябва да има възможността сам да приема законодателни мерки по въпроса.

Новоизбраният президент каза, че няма да повдига за преразглеждане въпроса с гей браковете и припомни, че Върховният съд вече се е произнесъл в подкрепа на брака между хора от един и същ пол.

Той каза, че ще откаже полагаемото му се възнаграждение като президент, което възлиза на около 400 000 долара на година. „Не, няма да приема тази заплата. Няма да я приема“, каза бизнесменът.

В интервюто, извадки от които бяха излъчени през уикенда, Тръмп обяви намерението си да експулсира до 3 милиона нелегални имигранти. Той показа и гъвкавост по отношение на „Обамакеър“ – законът, който позволява на всички американци да получат здравно осигуряване, но чийто начин на функциониране е силно критикуван.

Първите назначения

Тръмп междувременно избра председателя на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прибъс за началник на Канцеларията на Белия дом, а бившия началник на информационния сайт Брайтбарт Стив Банън – за главен стратег и старши съветник, съобщи ДПА.

Това са първите две важни решения, които Тръмп взема относно бъдещия си екип, отбеляза агенцията.

Избирането на Прибъс – верен съюзник в предизборната кампания на Тръмп, който е в близки отношения с председателя на долната камара на парламента Пол Райън – е сигнал, че бъдещият президент иска да работи с Райън и контролирания от републиканците Конгрес, за да прокара планираните си политики, отбеляза Ройтерс.

„Вълнувам се, че моят много успешен екип ще продължи с мен работа в ръководенето на нашата страна“, каза вчера Тръмп в комюнике.

„Стив и Райнс са висококвалифицирани лидери, които работиха добре заедно в кампанията ни и ни изведоха до историческа победа. Сега и двамата ще са до мен в Белия дом“, допълни той.

В същото комюнике Прибъс обещава да работи за „създаването на икономика, която да е в полза на всички, за подсигуряването на нашите граници, за отмяна и замяна на (реформата в здравното осигуряване) Обамакеър и за унищожаване на радикалния ислямски тероризъм“.

Банън пък обеща да работи в партньорство с Прибъс, както по време на кампанията, за да помогне за реализирането на програмата на Тръмп, отбеляза Франс прес./Дир.бг