Доналд Тръмп уволни шефа на ФБР

Директорът на ФБР Джеймс Коми е бил уволнен. Това е наредил американският президент Доналд Тръмп, съобщават от пресцентъра на Белия дом, предаде BBC, цитиран от Фрог нюз.

В писмо до шефа на Бюрото, държавният глава пише, че той не го ръководи ефективно и е необходимо да бъде сменен.

Освобождаването му е станало по препоръка на правосъдния министър Джеф Сешънс.

Решението е изненадващо и се предполага, че причината е неточната информация, която Коми е дал във връзка с разследването кореспонденцията на Клинтън.

По-рано този месец Коми защити решението си да бъде подновено разследването срещу бившия държавен секретар Хилъри Клинтън. По думите му, би било катастрофално да не бъде то проведено.

Това заяви той по време на изслушването си пред сенатска комисия.

Заключението на ФБР бe, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения. Коми обаче получи критики, че е повлиял върху изборите за президент на САЩ.

В тях участва и Клинтън, която загуби вота от Доналд Тръмп. В едно от последните си изявления по темата, тя заяви, че приема загубата, но все пак не пропусна да отбележи и писмото от директора на ФБР Джеймс Коми и намесата на Русия като фактори.

Вече бившият директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми първоначално приел новината за уволнението си, като някаква измама, съобщава „Ню Йорк Таймс“, цитиран от Епицентър.бг

Според информацията Коми говорил пред сътрудници на ФБР в Лос Анджелис, когато на заден план в залата, на телевизионните екрани започнали да се появяват съобщенията за уволнението му.

В отговор на това Коми се засмял и заявил, че смята това за „доста добра шега“. След това обаче сътрудници го поканили в кабинет наблизо, където му било потвърдено, че е уволнен. Малко след това в щаб-квартирата на ФБР се получило и официалното писмо за освобождаването му.

Изданието отбелязва още, че от повече от седмица сътрудници на Белия дом и на Министерството на правосъдието на САЩ са работили по откриването на дело срещу Коми.