Доналд Тръмп за парламентарния вот в САЩ: Огромна победа!

Като огромна победа определи резултатите от парламентарните избори американският президент Доналд Тръмп, предаде АП, цитирана от Новини.бг.

Стопанинът на Белия дом писа в Twitter малко след като бяха обявени първоначалните резултати от вота за федералния парламент.

„Изключителен успех тази вечер. Благодаря на всички“, написа Тръмп в своя „Туитър“ и по този начин показа, че резултатите от междинните избори едва ли ще го накарат да промени стила си.

Партията на държавния глава (републиканците) вече имат 50 от 100-те места в Сената (горната камара), докато опозиционната Демократическа партия разполага с 49 законодатели и един независим. По традиция непартийните сенатори подкрепят демократите.

В Камарата на представителите Демократическата партия разполага с 238 депутати, а републиканците – със 197 от 435-ма законодатели.

Тръмп в системата за микроблогове благодари на всички свои избиратели.

Той също призна за поражението си в Камарата на представителите и поздрави лидерът на парламентарната група на Демократическата партия Нанси Пелоси с победата.

Контролът върху Конгреса на Съединените щати ще бъде поделен през идната година, след като Демократите си върнаха Камарата на представителите, а Републиканците запазиха мнозинството си в Сената, сочат предварителните резултати от междинните избори в САЩ.

Демократическата партия печели повече от необходимите ѝ 23 места, за да контролира долната камара на Конгреса, след като взе ключовите щати Вирджиния, Флорида, Пенсилвания и Колорадо. Така те ще поемат контрола на Камарата на представителите за първи път от 8 години, придобивайки нова власт да оспорват политиките на президента Доналд Тръмп за следващите две години от неговото управление.

Републиканците получиха силен резултат на изборите за Сенат. Те съумяха да вземат от своите опоненти Индиана и Северна Дакота и да запазят позициите си в Тенеси и Тексас.

Източник: Епицентър.бг