Дончев: България е сред шампионите по най-нисък външен дълг в ЕС

Вицепремиерът отговори на критиките на държавния глава за бюджета
България продължава да е сред шампионите с най-нисък външен дълг в ЕС.

Така вицепремиерът Томислав Дончев отговори на критиките на президента Румен Радев за бюджета, пише NOVA

„Имаме устен коментар за бюджета и не можем да пропуснем повода да участваме в този дебат”, каза Дончев и обясни, че ще подкрепи позицията си с числа.

„Ако следваме призивите и препоръките на президента, това, което правим е хем правилно, хем неправилно”, продължи Дончев. „Боя се, че нашата демокрация има низ от болести – като се почне от политическата дислексия и се стигне до политическата амнезия. Често се случва даден политически представител да забрави какво е казал преди няколко месеца. Припомням ви, че през април имаше призив за още мерки, за още помощ за компаниите и хората. Когато армията от безработни се множи всеки ден е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт”, коментира още Дончев. И изброи мерките, които е взело правителството. „За 2021 година 1 милиард и 647 милиона за подкрепа на домакинствата, 577 милиона мерки в подкрепа на бизнеса, 749 милиона за мерки за органите, натоварени с овладяване на пандемията. Това е без допълнителното финансиране по REACT-EU на стойнсто 1,3 милиарда лева”, каза още Дончев.

„В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална, икономическа криза, само държавата може да помогне и държавата си влиза в тази функция. Държавата прави всичко, за да са бързи мерките и да достигат до всеки”, каза Дончев. „И към настоящия момент, дори след тегления дълг, отношението външен дълг БВП е 23,5%. Под една четвърт, с което България продължава да е сред шампионите с най-нисък дълг в ЕС”, каза Дончев.

„Този бюджет получи много определения, но най точното е „бюджет за хората”. Запазваме най-ниските данъци, втори най-нисък дълг и трети най-нисък дефицит в ЕС. Същевременно предлагаме увеличаване на доходите”, заяви социалният министър Деница Сачева.

„Кога критиците са искрени – с исканията си за мерки, или когато тези мерки имат реален израз? Кога президентът Радев е искрен? Когато казва, че не е съгласувал бюджета или днес, когато представихме писмото, с което получаваме съгласувателната процедура?”, запита Сачева.

Тя посочи, че приоритетите в бюджета са повишаване на минималната работна заплата, ръст в минималната и максималната пенсия. 607 млн. ще бъдат насочени за пасивна и активна политика на пазара на труда. 300 млн. лева ще отидат за мярката 60/40. 463 млн. лева са за семействата с деца, допълни социалният министър.

„Предизборно ли е да искаме помощ за осмокласниците, след като най-много деца отпадат от образователната система между 5 и 7 клас. Популизъм ли е да подкрепим техните родители и да искаме те да са подкрепени не само в кризата? Много въпроси могат да бъдат зададени и нашите критици трудно биха могли да намерят смислен отговор”, коментира още Сачева.

„Министерство на финансите извърши съгласуване с всички институции за проектобюджета. Бяхме изключително щастливи, когато получихме становище на президентството без бележка. По отношение на задлъжнялостта на бъдещото поколение, искам да отбележа, че и към момента България е страна с втори най-нисък дълг в ЕС”, заяви зам.-министърът на финансите Росица Велкова. „В края на 2020 г. той ще бъде 23,5% от БВП, а в края на 2023 г. очакваме да бъде 29,4%. В условията на безпрецедентна криза бюджетът води проактивна и антициклична политика. Дефицитите, които са в 2020 и 2021 година, са свързани основно с COVID мерки, като голяма част са насочени към хората и бизнеса. В следващите години ще се премине към фискална консолидация. Продължаваме с амбицията си да поддържаме едни от най-ниски нива на дълга в Европейския съюз”.