Дончев: Евромилиардите за България се удвояват! Очакват ни 30 милиарда евро от Европа

Очакваните 30 милиарда евро от Европа са уникален шанс от възстановяване да се мине в режим на развитие.

Това смята вицепремиерът Томислав Дончев, който даде коментар по темата в предаването „Лице в лице“ по БТВ, съобщава Petel.bg

„От 2021 г. влизаме в нов програмен период, където очакванията са България да разполага с една сума от около 17 милиарда евро по много програми. Новото предложение от ЕК е сза осигуряване на допълнителни почти 13 милиарда евро, мисля че са около 12,7. Увеличава се бюджетът за няколко програми, като например за развитието на селските райони, на фонда за справедлив преход, фонда за възстановяване на икономиката, където са около 6,7 милиарда и т.н. Но говорим за предложение, което все още не е прието. Ние вече сме започнали да се подготвяме и да планираме. Целта е когато бъдат одобрени парите, да сме подготвени, и те да бъдат разходвани по предназначение. Ще има средства за болниците, за РЗИ-тата, за възстановяване на икономиката – още мерки, още схеми за безвъзмездно финансиране с цел подпомагане и възстановяване. Амбицията на Европа е планът за възстановяване да се комбинира с един план за ускорено икономическо развитие, в което основен акцент са политиките за позеленяване, казано по-просто, акцент върху дигитализация и високите технологии, за наука и много други. Не мисля, че има подминато съсловие, всички заслужават похвала за начина, по който се справиха. Обществото се справи“, каза той.

„Това е уникално предложение. До момента ЕС не е правил такова. Това означава почти удвояване на ресурсите, с които България може да разполага. Целият пакет финансиране, без да броим националното съфинансиране е над 29 милиарда евро, почти . Това е огромна сума, и ако всички ние успеем да насочим парите по най-добрия начин, така че едно евро да води след себе си още едно или още две евро частно финансиране, аз вярвам, че икономиките, включително и българската, ще се възстановят бързо. Дори можем да бъдем на друго технологично равнище само след няколко години. Тези пари са не просто за подпомагане и смекчаване на последиците от кризата. Това е уникален шанс от възстановяване да се мине в режим на развитие“, каза Дончев.