Дончев: Икономическият ни модел е изчерпан. Няма как да си богат, ако продаваш евтини неща

Аз твърдя, че този икономически модел, който имаме в момента, е по-скоро изчерпан.

През последните 10 години той ни е дал много, но е по-скоро изчерпан.

Разходите за труд растат с 8-10% на годишна база, трябва да минем на следващо стъпало – да си припомним как да правим по-скъпи неща, заяви в интервю за „Панорама“ на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Няма как да си богат, ако продаваш евтини неща. Това е като в електронните игри – на колкото по-високо ниво отиваш, толкова по-сложно става, твърди Дончев.

Той е на мнение, че темпът ни на нарастване с над 3% на годишна база е добър в сравнение с останалите страни членки на ЕС, но трябва да гледаме малко по-напред.

Затова неговият екип разработва план за икономическа трансформация.

Производството трябва да се насочи към нещо с по-висока добавена стойност, смята вицепремиерът.

Едно е да добиваш метал, стомана, мед. А съвсем друго е да произвеждаш зъбни колела, да правиш машини, отбеляза вицепремиерът.

България има шансове за газово трасе, тъй като географски е на кръстопът. Страната ни е с безупречна репутация като транзитьор на газ. Това също е от огромно значение, каза още вицепремиерът.

„Когато говорим за газ, като консуматор, сме малки. На първо място трябва да бъде националният интерес. През последните години газовите трасета зависят от политиката. Трябва да сме готови за всички сценарии“, каза той.

„България има няколко приоритета, когато говорим за газопреносната мрежа. Не трябва да позволяваме да имаме газова криза, проектът трябва да е икономически изгоден и да има полза“.

„Българското правителство не работи под натиск. Не се поддаваме на такъв“, категоричен бе Дончев.

Източник: Епицентър.бг