Дончев: Моят превод на думите на Радев от днес е, че той иска цялата власт

Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов с изявление за медиите в Министерския съвет.

„За мен няма нищо по-болно от това – едни българи да бият други и затова благодаря на всички, които отстояват тезите си и на българските полицаи, които си изпълняват задълженията“, заяви Дончев.

„Вероятно очаквате сега да кажа правителството иска оставката на президента, но няма да кажа това нещо“, поясни той и заяви, че иска държавният глава да изкара мандата си, въпреки всичко.

Изявлението на представители от кабинета идва малко след изказване на президента Румен Радев.

„Правителството се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинение на съветниците на президента. Днес г-н президента поиска цялата власт, защото по процедура следва да създаде служебно правителство без парламент. Това правителство е единствената възможна конструкция, която може да се сглоби в Народното събрание. Като превод днешното му изявление значи, че иска цялата власт“, коментира вицепремиерът.

„Искам да призова всички към малко повече мъдрост, особено полиците“, каза той.

„Правителството не е на Бойко Борисов, МВР не е на Младен Маринов, Президентството не е на Румен Радев, но България е на всички България“, заключи Томислав Дончев.

В извънредния брифинг участие все и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. „Тя заяви, че случващото се тревожи всички разумни български граждани. Това правителство е законно избрано и призиви за метежи ни напомнят за други практики и друго време“, каза Сачева.

„Нека да мислим за това не просто как да подкрепяме псевдо проекта „Българско лято“, а да мислим какво следва през зимата. Човек, който призовава към протести, трябва да знае на къде води държавата“, заяви тя.

„Г-н Радев 24 часа не намери време и не коментира пробивът, че България е влязла в чакалнята на ERM II. Нека, ако някой има други планове за страната, да излезе и да ги каже“, заяви Сачева и отново помоли всички да уважават институциите и да спазват мира.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов сподели, че на него никога не му се е вярвало, че ще трябва да прави подобни изказвания, особено за Румен Радев, който уважава.

„Историята на България е показала – когато сме разделени и институциите воюват, нищо добро не следва“, заяви Каракачанов и призова всички за разумно поведение.

Източник: Novini.bg