Дончев: Проруско лоби в кабинета няма! България е в ЕС. Изразили сме категорично солидарност към Великобритания

„Бяхме принудени да опровергаем думите на Ройтерс.

Не е допустимо да се смесва в един текст позиция на редактора и автора с мои думи.

Не бих ги обвинил в липса на професионализъм, но трудно можеше да се разбере какво съм казал аз и какво си мисли авторът. В текста това не беше направено по достатъчно добър начин“.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

„Проруско лоби в кабинета няма. Може да има такива хора. Но трябва да внимаване с термините. Плашещо звучи да има „про“-каквото и да било лоби. Правителството трябва първо да мисли за България и българите. Обратното ще е държавна измяна“, категоричен бе вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и случилото се с бившия шпионин Сергей Скрипал и решението на България да не гони руски дипломати.

„Имаше консенсус по случая. Не е хубаво да се прави избор между Европейския съюз (ЕС) и Русия. България е в ЕС. Тя няма как да бъде между Европейския съюз и нещо друго. Изразили сме категорично солидарност към Великобритания. Дали ще бъде предприета друга мярка в бъдеще време зависи от развоя на събитията. Към момента е сигурно, че изчакване разследванията по темата“, поясни още той.

Дончев отказа да коментира защо други страни са изгонили руски дипломати.

„Влизаме в една матрица. Има част от българското общество, което е русофилски настроено и друго, което е на точно обратната страна. Затова влизаме в този модел“, поясни още той.

Източник: БЛИЦ