Дончев: Ясно е, че са активизирали Румен Радев за изборите. Евентуална загуба на 26 май ще понижи самочувствието на ГЕРБ

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви в сутрешния блок на bTV, че президентът Румен Радев не трябва да се изявява като лидер на опозицията.

„Той не участва в евроизорите, тъй като не е кандидат за евродепутат, но е безспорно, че е активизиран преди изборите. Ясно е от кого“, каза Дончев.

„Българските служби се ровят навсякъде. Резултатът очевидно не е добър към момента. Аз съм съгласен с призива за борба с корупцията, за чистота. Нелепо е някой да твърди, че в България няма корупция. То във всяка държава има корупция. Имаме проблем с корупцията и този проблем трябва да бъде решен от всички – от правораздавателните органи, от институциите. Дори вие, г-н Хекимян, ако разберете за корупция, дори да ви е приятел човека, трябва да сигнализирате. Този скандал „апартаментгейт“ трябва да бъде разследван докрай. Представете си колко е гнусно в очите на обикновения гражданин един човек на отговорна позиция да взема европейски пари и да си направи чудна и китна къща за гости. Ние в ГЕРБ се проверяваме много вътре. Има стотици случаи, в които сме реагирали, без да става достояние на обществото“, каза Дончев.

Той коментира и темата с коментарите на президента Румен Радев за компанията „Фолксваген“, която може да инвестира у пас: „Коментарите в аванс, многото шум по темите, вредят. Стиковали сме с него действия преди, но тук публичното говорене пречи“.

„Не е сериозно да очаквате държавата и правителството да спрат да работят, защото има избори. Това си е част от предизборната реторика. За съжаление няма смислен дебат за Европа досега“, заяви още Дончев.

Запитан дали евентуална загуба на ГЕРБ на евроизборите на 26 май може да доведе до оставка на правителството, той отговори: „Няма пряка формална, конституционна зависимост между резултата на евроизборите и стабилността на правителството. Но е ясно, че няма как да имаме самочувствие в управлението след това, ако загубим евроибзорите“.

Източник: Petel.bg