Доц. Ангел Кунчев: Вероятно локдаунът ще е от събота за София и от понеделник – за цялата страна

Никой не харесва мерките, но ситуацията с пандемията го налага.

Натискът върху болниците е голям.

Крайното решение за новите мерки ще бъде обявено в следващите дни.

Това заяви държавният главен здравен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев след среща на здравните власти при министъра на здравеопазването във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната, предаде Новини.бг.

„Конкретно решение се пише в момента. По-строгите мерки ще включват затваряне на търговски центрове, заведения, училища и детски градини в София и в София област“, поясни той.

По думите му то ще се чуе по време на редовния брифинг на здравния министър в четвъртък.

„Наблюдаваме вълна в цялата страна. Затова най-вероятно мерките ще влязат в сила от събота в София и в понеделник в цялата страна. Имаме още 2-3 дни за доуточняване. Така, че да можем да овладеем пика, който очакваме в следващите две седмици“, заяви доц. Кунчев. Това означава, че локдаунът от локален, ще прерастне в национален.

Той посочи, че вероятно вече е назрял моментът за национално решение относно разпространението на пандемията от COVID-19.

„Не се обсъжда ограничаването на движението между населените места, защото се видя, че това не работи“, каза още държавният главен здравен инспектор. „Основното, което целим, е да се избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти“, увери членът на НОЩ.

Той коментира и страничните реакции при ваксинирани срещу вируса така: „Все още цифрите се следят, но вълната е заляла почти цялата страна“, обясни той. Относно случая в Благоевград с починала жена, Кунчев обясни, че все още се прави проучване дали има връзка с ваксинацията.

„Всичко, което проучим на наше ниво, го изпращаме на Европейската агенция по лекарствата, за да се вземе най-точното решение. Когато има случай на нежелана реакция, в зависимост от аутопсията, ние набираме съответните експерти в областта, за да дадат компетентното си мнение, което отнема време. Решението ще е общоевропейско дали може да се използва тази ваксина и от кой момент може да кажем, че е безопасна. Дотогава тя няма да се използва“, поясни той.

В момента се проучват 3-4 случая на прояви на тежки реакции след ваксинация срещу коронавирус, добави държавният здравен инспектор.

Oт днес столичните болници увеличават леглата за пациенти с COVID-19 с нови 20%, след като бе преминат прага от 600 заразени на 100 000 души.

През последните дни се наблюдава ръст на новите случаи на COVID-19 в цялата страна. Данните за последното денонощие показват 4637 новодиагностицирани с коронавирус в страната. Като в София област са 117, а в София град – 1116 души за последните 24 часа.

Източник: Епицентър.бг