Доц. Георги Бърдаров: Българският етнос е намалял с 1 милион души

Само за последните две преброявания българският етнос е намалял с 1 млн. души.

Не говорим за нацията, само за етноса, заяви в студиото на „Панорама“ на БНТ доцент Георги Бърдаров – географ, преподавател, ръководител на катедра Социално-икономическа география в Геолого-географския факултет на Софийския университет и писател – победител в литературния риалити формат на телевизията „Ръкописът“.

Демографията е проблемът на проблемите за България. Но в същото време съм против всякакви апокалиптични и катастрофични прогнози, коментира Бърдаров.

Той каза още, че демографията е функция на социално-икономическа сфера, а ние живеем в динамично време. Така че да се направи средносрочна и дългосрочна прогноза е несериозно.

„България няма да изчезне и българинът няма да изчезне“, категоричен бе той.

България е в демографска криза. 29 години България не е излезнала от тройката на държавите с най-висок отрицателен естествен прираст. Проблемът е, че в България говорейки за демография, ние говорим с много клишета. От там вадим грешни изводи и предприемаме грешни политики. Винаги говорейки за демография, стоварваме огромната вина върху раждаемостта. В България няма ниска раждаемост, има съвсем нормална раждаемост за европейска държава. Раждаемостта е стабилна, нормална за Европа, но детеродният ни контингент население е много малък. От там идва проблемът, посочи доц. Бърдаров.

„Аз съм категорично против всякакви апокалиптични и катастрофични прогнози, тъй като те насаждат паника, не почиват на обективните реалности. Не се стига до същността на проблемите, а се минава по една популистка линия, след като излязат резултатите на НСИ за демографията.“, заяви доц. Бърдаров.

Демографското състояние на България той нарече „естествен процес“, тъй като България е част от развития свят, а там протичат подобни естествени процеси. Също така българите не бива да бягат от реалността – страната ни е в демографска криза. 29 години стоим в тройката държави с отрицателен естествен прираст. Според него проблемът в България е, че за демографията се говори с клишета, от което произтича вземането на грешни решения, а вината се стоварва в ниската раждаемост.

В момента в детеродна възраст влиза поколението, раждано 1995-2000 г., когато България е била в тежка демографска криза. По това време има много емигрирали семейства и затова в момента може да се твърди, че раждаемостта е стабилна. Детеродният контингент е малък, коментира още Бърдаров.

Един от най-големите проблеми свързани с демографията в България е застаряващото население – вертикален демографски дисбаланс, което е факт заради голямата миграция на младо население.

„Когато говорим за демография в България, трябва да говорим за едно единствено нещо – увеличаване на делът на младото население. Не можем да вдигнем раждаемостта сензационно по никакъв начин.“, каза още доц. Георги Бърдаров.

Според доц. Георги Бърдаров ключовата дума за справяне демографския проблем е „образование“.

Източник: Епицентър.бг