Доц. Кожухарова: Това е първата вълна на COVID-19 в България, очаква се втора

Това е истинската първа вълна за България.

Тя ще започне да отшумява, но трябва да имаме търпения като при всяка пандемия.

Имаме пълно основание да очакваме още една вълна.

Това заяви в ефира на Нова телевизия епидемиологът доц. Мира Кожухарова, пише Novini.bg

„Трябва да имаме ясна стратегия, ние нямаме такава категорично. Трябва ни план за действие за конкретно тази пандемия. Ако случаите са тръгнали нагоре, то ние трябва да имаме първо, второ и трето като план за действие. Ако има план – то нещата се приемат много по-лесно и така се действа. Другите страни имат такъв документ. Плановете може да не ни харесват, може да не съответстват на разбиранията ни, но те дават някаква предвидимост. Една подобна инфекция не може да бъде спряна, освен ако не си на остров на средата на океана и не пускаш никого“, категорична бе тя.

По думите ѝ такъв план трябва да има, трябва да е достъпен както е този за ваксинацията. „Всеки човек има нужда от малко време, за да приеме действителността“, смята доц. Кожухарова.

„Светът подходи по начина човешкият живот е на първо място, но икономиката трябва да работи. Нещата са взаимносвързани“.

По думите ѝ до момента са направени много грешки, но тя няма да ги коментира и няма да започва с думите, че не знае нищо за този вирус, а ще говори за това, което знае. „Разрешение на проблема е ефективната ваксина. Предполагам всеки иска да бъде здрав, а не да бъде ефективно лекуван. В момента се работят по всички възможни технологии за ваксини. В днешно време нещата стават бързо“, заяви епидемиологът.

„Планът за ваксините е добре изработен. Но ми липсва целта. Няма смисъл да се поставят непостижими цели като елиминиране на епидемията. По – реална е целта за намаляване на болните. Притесняваме особено много това, че лекарите не искат да се ваксинират. Липсва и логиката при хората, които не искат да си седят вкъщи, но не искат и да се ваксинират“, допълни доц. Кожухарова.

„Важно е при нашата слаба здравна система, която не само сега, а въобще не може да си изпълнява функциите, медицинския персонал да е здрав. Защото след това се разчита на преподавателския персонал“, коментира тя.

На въпрос дали се очаква едно бъдеще с пандемии, тя заяви, че това е интересен сюжет. Човечеството надживява пандемиите.

„Целта може да е намаляване на смъртността чрез ваксиниране на възрастните и гарантиране здравето на медицинския персонал, за да има кой да ни лекува. Ще има втора вълна със сигурност. Не мога да прогнозирам кога ще е тя. Ще е по-интензивна“, категоричен е епидемиологът.